Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οι Πέντε Κουβανοί στη Βενεζουέλα

Πηγή: Cubadebate

Στη Βενεζουέλα βρίσκονται από τη Δευτέρα οι Πέντε Κουβανοί αντιτρομοκράτες, μετά από επίσημη πρόσκληση του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. 

Οι Πέντε με την άφιξή τους έλαβαν τα κλειδιά της πόλης του Καράκας και απότισαν φόρο τιμής στον εκπλιπόντα πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ήταν ο πρώτος μη κουβανός αρχηγός κράτους που έθεσε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών την υπόθεσή τους και ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της διεθνούς μάχης για την απελευθέρωσή τους.

"Έχουμε έρθει να καταθέσουμε στα πόδια του Τσάβες τη νίκη των Πέντε γιατί αυτή είναι επίσης δική του νίκη. Ήταν ο καλύτερος φίλος της Κούβας, ο καλύτερος φίλος μας, και βοήθησε τις οικογένειές μας με την τεράστια ικανότητα να αγαπά", είπε ο Ρενέ Γκονσάλες.

Ο Χεράρδο Ερνάντες σχολίασε ότι όταν έμαθαν στη φυλακή την εκλογική νίκη του Τσάβες το 1998, το εξέλαβαν ως κίνητρο για τον αγώνα τους, αν και τότε δεν μπορούσαν να προβλέψουν τη σημασία του γεγονότος στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

"Ο θάνατος του Τσάβες προ δύο ετών συγκίνησε όλους τους επαναστάτες, αλλά το παράδειγμά του είναι ώθηση στη μάχη που μας κάλεσε και δεν εγκατέλειψε παρά την ασθένειά του", δήλωσε ο Ραμόν Λαμπανίνο.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής τους, οι Πέντε βραβεύτηκαν με το βραβείο της τάξης "Απελευθερωτές της Βενεζουέλας" στο Εθνικό Πάνθεο, όπου έχουν τοποθετηθεί τα λείψανα του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ. 

Την Τετάρτη συνάντησαν συμπατριώτες τους που συμμετέχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές και ιατρικές αποστολές στη Βενεζουέλα. Μέχρι το Σάββατο που θα βρίσκονται στη χώρα θα συμμετέχουν σε πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.