Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

H Κούβα επιβεβαιώνει την προθυμία της για διάλογο με την Ουάσινγκτον

radioreloj.cu
Pedro Luis Pedroso,
επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας




Αβάνα, Κούβα – Η πρώτη συνάντηση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα,  πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον μετά από πρόταση της κυβέρνησης της Κούβας, σε κλίμα επαγγελματισμού και σεβασμού, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας Pedro Luis Pedroso, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πολυμερών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου του Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε στον τύπο ότι η κουβανική πλευρά έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης του διαλόγου στην βάση της ισότητας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις.

Δήλωσε επίσης ότι η Κούβα κατέθεσε τις ανησυχίες της σχετικά με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της εμμονής των διακρίσεων, του ρατσισμού και της αστυνομικής κτηνωδίας.  

Σημείωσε επίσης το αφηρημένο νομικό καθεστώς των κρατουμένων της στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο, καθώς και την κατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην   μεγαλύτερη  υπερδύναμη του κόσμου.

Οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα έδειξαν ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές στις απόψεις των δύο μερών, όμως είναι δυνατόν οι σχέσεις τους να αναπτυχθούν με  πολιτισμένο τρόπο, τόνισε ο  Pedro Luis Pedroso.

Ο επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας επιβεβαίωσε στην συνάντηση την θέληση της Κούβας για διάλογο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με στόχο την ανταλλαγή  απόψεων για τον προσδιορισμό συμφερόντων και θέσεων.

Σχολίασε επίσης, ότι  στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μεγάλη άγνοια για την κουβανική πραγματικότητα και οι συζητήσεις ανοίγουν ένα κανάλι για να προσεγγιστούν οι απόψεις μας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Ο Luis Amoros, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, επίσης μέλος της αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η Κούβα εξέφρασε την ανησυχία της, όπως και όλη η διεθνής κοινότητα αλλά και η ίδια η βορειοαμερικάνικη κοινωνία, για τις υπερδικαστικές εξουσίες μέσω των μηχανισμών παρακολούθησης και της μαζικής κατασκοπίας των πολιτών.