Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Συνάντηση του Φιντέλ με βενεζολάνους στην Αβάνα


Πηγή: Cubadebate

Μια ευχάριστη έκπληξη είχαν στις 30 Μαρτίου 33 βενεζολάνοι που βρίσκονται στην Αβάνα, στα πλαίσια της "2ης Πτήσης Αλληλεγγύης Μπολίβαρ-Μαρτί": Μια συνάντηση μιάμισης ώρας με τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Τους έκαναν συγκινητική εντύπωση οι πολυάριθμες θερμές χειραψίες μαζί του, αλλά και η διαύγεια του ηλικιωμένου άνδρα που ενδιαφέρθηκε για λεπτομέρειες της βενεζολάνικης πραγματικότητας, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που η χώρα τους βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού.

Οι βενεζολάνοι έφτασαν στην Κούβα στις 26 Μαρτίου, ως μέλη της αποστολής "2η Πτήση Αλληλεγγύης Μπολίβαρ - Μαρτί: Μια γέφυρα από λαό σε λαό" και αποτελούν μέλη μιας ευρύτερης ομάδας 155 ατόμων που φιλοξενούνται από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) και το γραφείο ταξιδίων Amistur. Θα παραμείνουν στο νησί έως τις 5 Απριλίου, για πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων στα πλαίσια των ανταλλαγών των δύο λαών.

Εκείνη τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, οι 155 χωρίστηκαν σε 4 ομάδες για να επισκεφτούν διάφορα σχολεία της Αβάνας. Στους 33 έτυχε να επισκεφτούν το σχολικό συγκρότημα Βίλμα Εσπίν, στην περιοχή Σιμπονέι. Ένα συγκρότημα που εγκανίασε ο ίδιος ο Φιντέλ το 2013.

Ο Φιντέλ έτυχε να περνά έξω από το σχολείο με το αυτοκίνητό του και τα παιδιά ήταν τα πρώτα που το αναγνώρισαν και άρχισαν να φωνάζουν "Έρχεται ο Φιντέλ, ερχεται ο Φιντέλ!". Ο βετεράνος ηγέτης συνεννοήθηκε με τη διευθύντρια του σχολείου και τον υπεύθυνο της επίσκεψης και αποφάσισε να εμφανιστεί.

Χαιρέτισε έναν προς έναν τους πολίτες της Βενεζουέλας και συνομίλησε μαζί τους σχετικά με τον πρόωρα χαμένο Ούγκο Τσάβες καθώς για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, για το ρόλο της νεολαίας και τα έργα στη γεωργία. Έκανε εντύπωση πόσα ονόματα βουλευτών, κυβερνητών και άλλων προσωπικοτήτων θυμόταν.

Ο Φιντέλ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι η μεγάλη μάχη που δίνει τώρα η Βενεζουέλα για την κυριαρχία και ακεραιότητά της. Μίλησε σχετικά με το πόσο επείγον είναι να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές ώστε να αποσυρθεί το διάταγμα που κατατάσσει τη Βενεζουέλα ως απειλή για της ΗΠΑ, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό είναι σημαντικό και για την παγκόσμια ισορροπία.

"Ο Φιντέλ είναι ζωντανός", επιβεβαίωσαν ευτυχισμένοι οι φίλοι από τη Βενεζουέλα, που είχαν την τύχη να είναι μάρτυρες μιας ανέλπιστης δημόσιας εμφάνισης του πρώην ηγέτη της Κούβας, και μάλιστα τον βρήκαν σε πολύ καλή φυσική και διανοητική κατάσταση.
Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες από τη συνάντηση του Φιντέλ με τους 33 βενεζουελανούς.