Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Κούβα: Πάνω από 300 αιτήσεις για ξένες επενδύσεις στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ (ZDEM)

Πηγή: yohandry.com

Πάνω από 300  επίσημες αιτήσεις επενδύσεων έχει λάβει η Κούβα για την Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ (ZDEM), την πρώτη του είδους στο νησί και άξονα του Νόμου για τις Ξένες Επενδύσεις που ψηφίστηκε πέρσι, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης σήμερα.

 “Οι αιτήσεις που έχουν παραληφθεί βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας της αξιολόγησής τους”, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina η Γενική Διευθύντρια του γραφείου της ZEDM  Άννα Τερέσα Ιγάρσα.     

Ο οργανισμός δεν  έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες  σχετικά με το ποιες είναι οι μονάδες και  εταιρείες και οι εθνικότητές τους που έχουν υποβάλει επενδυτικά σχέδια για τη SEDM, που βρίσκεται στην πόλη  του Μαριέλ, 45 χιλιόμετρα  δυτικά της Αβάνας.

Πριν ένα μήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικό (SRE) ανακοίνωσε ότι η μεξικάνικη εταιρεία  Richmeat είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία που  έλαβε έγκριση  για το επενδυτικό της σχέδιο στο Μαριέλ, του οποίου η  επίσημη λειτουργία ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο.

Τον περασμένο Νοέμβρη η Κούβα ανακοίνωσε ότι πάνω από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, το Βιετνάμ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ολλανδία και ο Καναδάς, έχουν υποβάλλει επενδυτικές προτάσεις για τη  ZEDM.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν σήμερα από την Ιγάρσα  σε ένα online φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα με αξιωματούχους και επιχειρηματίες για να προετοιμάσουν τα θέματα που θα τεθούν στην Επιχειρηματική Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στον Παναμά από τις 8 έως τις 10 Απριλίου.

Αντιπροσωπεία από 18 εκπροσώπους κουβανικών επιχειρήσεων θα  συμμετάσχει στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στον Παναμά στα πλαίσια της VII Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, στην οποία η Κούβα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την  κουβανή αξιωματούχο, “υπάρχουν ήδη εταιρείες υπό εγκατάσταση” στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, οι οποίες θα παράγουν  με την σφραγίδα της Κούβας ενώ προχωρά η κατασκευή των βασικών υποδομών για την εγκατάσταση των επενδυτών, σύμφωνα με το  υπάρχων χρονοδιάγραμα.

Η  Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Κούβας, με στόχο να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη στην εθνική οικονομία,  να δημιουργήσει εξαγωγές, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, κάτω από ευνοϊκές  φορολογικές και εργασιακές συνθήκες για τις ξένες επιχειρήσεις.

Σχετικές αναρτήσεις:
Ρυθμός ανάπτυξης 3% για την κουβανική οικονομία το 2012