Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Η Βενεζουέλα αποχαιρετά το έτος με αλλαγές στην κυβέρνηση

Πηγή: Telesur

Η Βενεζουέλα προετοιμάζεται για να εκπροσωπήσει τη Λατινική Αμερική το 2015 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γι' αυτό το λόγο, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διόρισε τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ραφαέλ Ραμίρες, ως πρέσβη της χώρας στο διεθνή οργανισμό, με αποστολή "να υπερασπιστεί την παγκόσμια ειρήνη", όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος στο λογαριασμό του στο Twitter.
 
Η Βενεζουέλα αποχαιρετά το 2014 με σημαντικές στρατηγικές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του επόμενου έτους. Σημαντικότερη αλλαγή η μετακίνηση του Ραμίρες (από 1/1/2015) από το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ. Στην παλιά θέση του, ως επικεφαλής της βενεζουελανής διπλωματίας, τοποθετήθηκε η Ντέλσι Ροντρίγκες, πρώην Υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφορίας.

Ο 51χρονος Ραμίρες, μηχανικός πετρελαίων, ήταν επί 12 χρόνια πρόεδρος της κρατικής εταιρίας πετρελαιοειδών (PDVSA). Χρημάτισε επίσης Υπουργών Πετρελαίων και αντιπρόεδρος οικονομικών της χώρας. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα του από το Υπ. Εξωτερικών, ο Μαδούρο διόρισε το έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος στη θέση του πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ, με την ευκαιρία της εκλογής της χώρας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού. Το συμβούλιο αυτό περιλαμβάνει συνολικά 15 μέλη, 5 μόνιμα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ην. Βασίλειο και Γαλλία) και άλλα 10 μη μόνιμα που εκλέγονται ανά διετία.
 
Τέλος, η Εθνοσυνέλευση της χώρας θα συγκληθεί σε έκτακτες συνεδριάσεις για να εκλέξει 12 τακτικά μέλη και 2 αναπληρωματικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Tribunal Supremo de Justicia).