Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Βίντεο αποκαλύπτει επίθεση της αστυνομίας στους 43 φοιτητές της Αγιοτσινάπα

Πηγή: Telesur

Την προηγούμενη Κυριακή κυκλοφόρησε μια σύνθεση από 3 βίντεο που τράβηξαν οι 43 μεξικανοί φοιτητές που έπεσαν θύματα επίθεσης στις 26 Σεπτεμβρίου, και από τους οποίους οι 42 παραμένουν αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με έρευνα των δημοσιογράφων Αναμπέλ Ερνάντες και Στηβ Φίσερ που δημοσίευσε το περιοδικό Proceso, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις (Fuerzas Federales) του Μεξικού συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον των 43 φοιτητών, στην πόλη Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο.


Η έρευνα βασίζεται σε μαρτυρίες, ανέκδοτες εκθέσεις και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων η σύνθεση των 3 βίντεο που τράβηξαν φοιτητές της γεωργικής σχολής της Αγιοτσινάπα με τα κινητά τους τηλέφωνα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της αστυνομίας στις 26 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα 6 νεκρούς, 25 τραυματίες και 43 αγνοούμενους.

Το επίμαχο βίντεο

Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Ερευνητικής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, δείχνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού γνώριζε τι συνέβαινε στην Ιγουάλα τη νύχτα της σφαγής. Πιο συγκεκριμένα, τα βίντεο δείχνουν ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία συμμετείχε απευθείας στην επίθεση κατά των 43 νέων. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι η κυβέρνηση απέκρυπτε αυτή την πληροφορία πάνω από δύο μήνες.

Στο πρώτο βίντεο νέοι ακούγονται να κραυγάζουν ότι έχει δολοφονηθεί ένας από αυτούς και ζητούν ασθενοφόρο. Καλούν επίσης τους συναδέλφους τους να κατέβουν (πιθανότατα από λεωφορεία), ενώ καταγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου. Στο δεύτερο βίντεο φοιτητές αναρωτιούνται "γιατί πυροβολούν" και φωνάζουν ότι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί ετοιμάζονται να τους επιτεθούν.  Στο τρίτο βίντεο οι φοιτητές φωνάζουν στους αστυνομικούς, ενώ ακούγεται και απόσπασμα τηλεφωνικής κλήσης νέου που ζητά ασθενοφόρο για τραυματισμένο συμφοιτητή του. Στο τέλος ακούγεται πλήθος πυροβολισμών, αλλά δεν φαίνονται εικόνες της επίθεσης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 26 Σεπτεμβρίου στο δήμο Αγιοτσινάπα της πόλης Ιγουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, εξαφανίστηκαν 43 φοιτητές της Γεωργικής Σχολής Ραούλ Ισίδρο Μπούργος, κατόπιν επιχείρησης καταστολής της τοπικής αστυνομίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες η αστυνομία παρέδωσε τους νέους στην εγκληματική συμμορία Guerreros Unidos (Ενωμένοι Πολεμιστές - λογοπαίγνιο με το όνομα της πολιτείας Γκερέρο) που τους δολοφόνησε και αποτέφρωσε τα πτώματα για να μην αναγνωριστούν.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της κεντρικής κυβέρνησης, οι φοιτητές δέχτηκαν επίθεση από την τοπική αστυνομία κατόπιν διαταγής του πρώην δημάρχου Χοσέ Λουίς Αμπάρκα. Η ομοσπονδιακή αστυνομία και οι δυνάμεις του στρατού στα πέριξ υποτίθεται ότι δεν γνώριζαν για τα τεκτενόμενα. 

Τα ευρήματα της έρευνας
 
Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τα λείψανα ενός μόνο εκ των 43 φοιτητών, του Αλεξάντερ Μόρα Βενάνσιο. Η ταυτοποίηση έγινε με εξέταση DNA στις 6 Δεκεμβρίου από ειδικούς του εργαστηρίου ιατροδικαστικής του πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία.

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του Proceso, η επίθεση κατά των "43" είχε ιδεολογικά κίνητρα, καθώς ένας τουλάχιστον φοιτητής ήταν μέλος της τοπικής επιτροπής φοιτητικού αγώνα και άλλοι 10 χαρακτηρίζονται ως "πολιτικοί ακτιβιστές". 

Συνολικά, τα στοιχεία της έρευνας καταρρίπτουν την επίσημη εκδοχή. Μεταξύ των στοιχείων υπάρχει και ανέκδοτη έκθεση της κυβέρνησης της πολιτείας που τεκμηριώνει ότι πράκτορες της πολιτειακής αλλά και της ομοσπονδιακής αστυνομίας παρακολουθούσαν τους φοιτητές από την αναχώρησή τους από τις εγκαταστάσεις της σχολής, στις 6 το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ακολουθεί ολόκληρο το επίμαχο βίντεο - ντοκουμέντο: