Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η UNASUR οργανώνει την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού Έμπολα

Πηγή: telesurtv.net
Η Ένωση Νοτιοαμερικανικών Εθνών (UNASUR) και η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (OPS) παρακολουθούν την κατάσταση του Έμπολα ανά τον κόσμο, προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωσή της στην περιοχή, όπως  γνωστοποιήθηκε  από τον Γενικό Γραμματέα της UNASUR  Ernesto Samper, μέσω του λογαριασμού του στο twitter @ernestosamperpΗ τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας , που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή στη Γενεύη, αποκαλύπτει ότι ο ιός Έμπολα έχει σκοτώσει πάνω από 4.000 άτομα.

Ο οργανισμός υπολογίzει ότι τα δύο εμβόλια που  πιθανόν να επιλεγούν  σαν ένα σύστημα εμβολιασμού κατά του ιού Έμπολα θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2015.
Η Γουινέα, η Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όλες χώρες της  Δυτικής Αφρικής, είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού, ενώ στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά.

Οι Υπουργοί Υγείας της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της δικής μας Αμερικής  (ALBA) θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Καράκας για να καταλήξουν σε κοινά μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη  και εξάπλωσης του ιού στην περιοχή.

Ο Έμπολα είναι μια ιογενής νόσος, με ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι αιφνίδιος πυρετός, αδυναμία και πόνος στους μυς, πονοκέφαλος  και πονόλαιμος.  Στην συνέχεια εμετός, διάρροια, μειωμένη νεφρική και ηπατική λειτουργία και αιμορραγία.


Ο ιός μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά όπως το αίμα, το σάλιο, τα ούρα και άλλες εκκρίσεις των μολυσμένων ατόμων.