Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν μυστικά σχέδια του Κίσινγκερ για επίθεση στην Κούβα

 Πηγή: cubadebate.cu

Η "The NewYork Times" δημοσιοποίησε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Βιβλιοθήκης του τότε Προέδρου Φόρντ στα οποία αποκαλύπτονται σχεδιαζόμενες αεροπορικές επιθέσεις  εναντίον της  Κούβας   το 1976, η πατρότητα των οποίων αποδίδεται  στον τότε Υπουργό των ΗΠΑ  Χένρι Κίσινγκερ. 

Τα εμφανιζόμενα στην εφημερίδα έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν μετά από αίτημα ομάδας βορειοαμερικάνων ερευνητών του Εθνικού Αρχείου Ασφάλειας. Στα έγγραφα αποκαλύπτεται η συγκρότηση από τον Κίσινγκερ μιας ομάδας υψηλών βορειοαμερικάνων  αξιωματούχων  για να εργαστούν στην κατεύθυνση της λήψης πιθανών αντιποίνων κατά της Κούβας, λόγω  της  στρατιωτικής υποστήριξης  στον αγώνα του λαού της Αγκόλα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας. 


Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας,  η ομάδα υπό τον Κίσινγκερ κατέστρωσε σχέδια στρατιωτικής επίθεσης σε λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κούβα, μεταξύ των οποίων  και η αποστολή ενός τάγματος πεζοναυτών στην Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο, έδαφος που οι ΗΠΑ κατέχουν παράνομα  από το 1902.

Το σχέδιο Κίσινγκερ , με την έγκριση και καθοδήγηση του Προέδρου Φόρντ, προέβλεπε την χρησιμοποίηση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών για την  ολοκληρωτική καταστροφή των λιμανιών της Κούβας.  Εξέταζε επίσης την πιθανότητα ναυτικού αποκλεισμού των κουβανικών ακτών, παρ ότι σημείωνε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Σοβιετική Ένωση, που ήταν  σύμμαχος της Κούβας.

Aν αποφασίσουμε να αναλάβουμε στρατιωτική δράση θα πρέπει να έχουμε επιτυχία, δεν πρέπει να  μείνουμε σε ημίμετρα.  Αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό, αυτός θα πρέπει να είναι αμείλικτος, γρήγορος και αποφασιστικός” , δήλωσε  ο Κίσινγκερ σε μια σύσκεψη πριν 40 χρόνια, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Στα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι σε αυτή την σύσκεψη που ο Κίσινγκερ εισηγήθηκε τα  μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της Κούβας, παρίστατο και ο  Ντόναλντ Ράμσφελντ,  Yπουργός Αμυνας των ΗΠΑ τόσο στην κυβέρνηση Φόρντ (1975-1977) όσο και στην μετέπειτα κυβέρνηση του Τζωρζ Μπους.

Τόσο ο 91χρόνος σήμερα Κίσινγκερ, όσο και ο 82χρονος Ράμσφεντ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.  Τα σχέδια Κίσινγκερ, που προετοιμάζονταν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των βορειοαμερικάνικων εκλογών του 1976, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της εκλογής του Τζίμι Κάρτερ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Τα έγγραφα που επικαλείται η “The New York Times”, παρουσιάζονται επίσης στο  βιβλίο   "Back Channel to Cuba", των βορειοαμερικάνων ερευνητών  Ουίλιαμ  Λέογκραντ, καθηγητή Πολιτικών Θεμάτων του Αμερικάνικου Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον και Πήτερ Κόμπλουθ διευθυντή του  Αρχείου για την Χιλή  του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας, όπως επίσης και του αντίστοιχου Αρχείου για την Κούβα.

(Con información de Prensa Latina)