Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Άρθρο του Φιντέλ: Τα συγχαρητήρια που αξίζουν στο Μαδούρο

Πηγή: Cubadebate

Την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, είχα ακούσει την παρέμβαση του προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μίλησε 12 λεπτά. Δεν μπορούσε να διαφωνήσει κανείς.

Το βράδυ, η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας πέρασε από το Μπρονξ όπου ένα ενθουσιώδες πλήθος την περίμενε. Εκεί είχε πάει ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος άφησε ανάμεσα τους άσβηστες μνήμες.

Στο ύψος της διεθνούς συγκυρίας που ζούμε, διάφορα πρόσωπα εξέφρασαν ιδέες και σκέψεις με βάθος. Σ' αυτή την ιστορική συνάντηση θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ότι, μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες, συμμετέχουμε εκατομμύρια άνθρωποι.

Αποφάσισα να στείλω την επόμενη μέρα συγχαρητήρια στον βενεζουελάνο πρόεδρο, αλλά καθώς αγνοούσα το πρόγραμμα του, τα έστειλα στον Υπουργό μας των Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, ο οποίος βρισκόταν επίσης στη Νέα Υόρκη, για να του προωθήσει το μήνυμα.


Από την πλευρά μου, ούτε καν υποπευόμουν ότι την ίδια ώρα που ρωτούσα τον Μπρούνο αν του είχε παραδόσει το μήνυμα που είχα γράψει το πρωί, αυτός μου απαντά με την είδηση ότι ο Μαδούρο άρχιζε νέα ομιλία στη Γενική Συνέλευση. "Ακουσέ την!", του είπα. Συντονίστηκα αμέσως με το Telesur κι εκεί ξεκινούσε τη δεύτερη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, και την τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Αυτή τη φορά μίλησε μισή ώρα και δεν έμεινε σημαντικό σημείο χωρίς να το προσεγγίσει. Ο Ούγκο θα είχε νιώσει περήφανος βλέποντας ένα από τα επαναστατικά τέκνα του να λέει αυτά που είπε και όπως τα είπε.

Γι' αυτό αναφέρω στην επιστολή μου μόνο δύο ομιλίες και όχι τρεις. Προσθέτω μόνο ότι όταν ο Μπρούνο παρέδωσε το κείμενο του μηνύματός μου, ρώτησε μόνο αν εγώ είχα αντίρρηση να δημοσιευτεί. "Ασφαλώς και όχι", ζήτησα να του απαντήσει. "Είναι μια μεγάλη τιμή".

Φιντέλ Κάστρο Ρους
25 Σεπτέμβρη 2014


Σημείωση:
Στις ομιλίες του στον ΟΗΕ ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε την "επανίδρυση" και τον "εκδημοκρατισμό" του οργανισμού που συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής.

"Αν αυτός ο οργανισμός γεννήθηκε για να επιλύει συγκρούσεις, σήμερα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολυπολικό κόσμο με αναπτυσσόμενες χώρες και συμμαχίες χωρών να πρωταγωνιστούν, έτσι ώστε να χρειάζεται να αναμορφωθεί και να ακούσει τη νέα φωνή των λαών", είπε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επανέλαβε ακόμα τη στήριξή του στην Κούβα στη μάχη κατά του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, θυμίζοντας ότι η Γενική Συνέλευση έχει ψηφίσει επί 22 συναπτά έτη με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης της Αβάνας εναντίον αυτού του μέτρου, ενός αναχρονισμού του ψυχρού πολέμου, και κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα να το άρει.

Ο Μαδούρο δήλωσε επίσης την υποστήριξή του στην Αργεντινή στη μάχη της κατά των κερδοσκόπων και στην υπόθεση αποαποικιοποίησης του Πουέρτο Ρίκο. Καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον της Συρίας, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, με τη στήριξη της Ουάσινγκτον, και ζήτησε την απελευθέρωση του Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, του παλιότερου πολιτικού κρατούμενου στον κόσμο (από το 1981).