Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Καλλιτέχνες και διανοούμενοι υποστηρίζουν την επανεκλογή της Ντίλμα Ρούσεφ

Πηγή: Telesur

Καλλιτέχνες, διανοούμενοι και ηγέτες κοινωνικών κινημάτων επισημοποίησαν την προηγούμενη Δευτέρα, σε εκδήλωση στο θέατρο Κάζα Γκράντε του Ρίο ντε Ζανέιρο, την υποστήριξή τους στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Οκτώβρη στη Βραζιλία.

Στο γεμάτο θέατρο, οι παριστάμενοι τάχθηκαν υπέρ μιας δεύτερης θητείας της Ρούσεφ και διάβασαν το κείμενο με τίτλο "Η άνοιξη των δικαιωμάτων για όλους: Να νικήσουμε για να προχωρήσουμε", το οποίο τονίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι αλλαγές που ξεκίνησαν το 2003 με τον Λούλα και συνεχίστηκαν με την Ρούσεφ, ώστε να εγγυηθεί η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. 



Στην εκδήλωση, στην οποία εκτός της Ρούσεφ ήταν παρών και ο πρώην πρόεδρος Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, διαβάστηκε και χαιρετίστηκε το κείμενο υποστήριξης υπέρ της υποψήφιας με το Κόμμα Εργατών (ΡΤ), το οποίο υπέγραψαν περισσότεροι από 7.000 καλλιτέχνες και διανοούμενοι. Στην πρώτη σειρά του θεάτρου βρισκόταν ο θεολόγος Λεονάρντο Μποφ (εκπρόσωπος της "Θεολογίας της Απελευθέρωσης"), οι τραγουδιστές Τσίκο Σέζαρ, Μπεθ Καρβάλιο, Ελσα Σοάρες και Αλσιόνε, καθώς και η φιλόσοφος Μαριλένα Τσαουί.
"Θεωρούμε ότι ποτέ η Βραζιλία δεν είχε ζήσει μια διαδικασία τόσο βαθιά και παρατεταμένη κοινωνικών αλλαγών και δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας και εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα όσων ήταν πάντα εγκατελειμμένοι", αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.
Leonardo Boff
Ο Μποφ ιδιαίτερα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της εν ενεργεία προέδρου είναι το καταλληλότερο για το λαό της Βραζιλίας και κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να την υποστηρίξει. "Αυτή η επανάσταση πρέπει να συνεχιστεί και να ισχυροποιηθεί γιατί δεν ξανάγινε στην ιστορία της Βραζιλίας", πρόσθεσε ο πρώην φραγκισκανός ιερέας, από τις ηγετικές μορφές τις Θεολογίας της Απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική και αποδέκτης σκληρής αντίδρασης από το Βατικανό, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το ιερατικό σχήμα το 1992.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες ξεχωρίζουν ακόμα ο συνθέτης Τσίκο Μπουάρκε, οι συγγραφείς Φερνάντο Μοράις και Λουίς Φερνάντο Βερίσιμο και ο πρέσβης Σαμουέλ Πινιέιρο Γκιμαράες. Επιπλέον, την Ντίλμα Ρούσεφ στήριξε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα η πλειοψηφία των πρυτάνεων των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων, καθώς και των κυριότερων συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων.

Marina Silva (PSB)
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η Ρούσεφ προηγείται με 36%, έναντι 27% της βασικής αντιπάλου της, Μαρίνα Σίλβα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βραζιλίας (PSB) και 15% του Αέσιο Νέβες που κατεβαίνει με το κόμμα "Κοινωνική Βραζιλιανή Δημοκρατία" (PSDB). Οι υπόλοιποι 8 υποψήφιοι δεν ξεπερνούν αθροιστικά το 1%.

Η Σίλβα αντικαθιστά τον Εντουάρντο Κάμπος που πέθανε τον προηγούμενο Αύγουστο και στηρίζεται και από τα κόμματα της δεξιάς, υιοθετώντας νεοφιλελεύθερη ατζέντα, με θέσεις όπως "αυτονομία" της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας και έμφαση στις διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, υποβαθμίζοντας το ρόλο των περιφερειακών οργανισμών (Unasur, Mercosur, Banco del Sur κ.α.).