Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Δράσεις αλληλεγγύης για τους πέντε Κουβανούς στην Ελλάδα

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα  Οσβάλντο Κομπάτσο
Πηγή: prensa-latina.cu

Radio Prensa Latina

Αθήνα 12 Σεπτέμβρη – Το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ελλάδα πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα, 16η επέτειο της σύλληψης των Πέντε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την οργάνωση νέων δράσεων στην κατεύθυνση της απελευθέρωσής τους.

Μετά ένα καλοκαίρι, κατά το οποίο έγιναν πολλές δράσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οργανώσεις εξέφρασαν την θέληση να συμβάλουν στην παγκόσμια εκστρατεία και να απαιτήσουν την απελευθέρωση των πέντε, που όπως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο φυλακίστηκαν άδικα.


Μόνο δύο από αυτούς, ο Φερνάντο Γκονζάλες και ο Ρενέ Γκονζάλες έχουν απελευθερωθεί, αφού εξέτισαν το σύνολο της ποινής τους, ενώ ο Αντόνιο Γκερέρο, ο Χεράρδο Χερνάντες και ο Ρενέ Λαμπανίνιο παραμένουν στις  βορειοαμερικάνικες φυλακές. 

Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα  Οσβάλντο Κομπάτσο, τονίστηκαν τόσο η  καμπάνια για να σπάσει το τοίχος σιωπής των ΜΜΕ για την υπόθεση, που κατευθύνεται κυρίως προς τον βορειοαμερικάνικο λαό, όσο και η σημασία της Διεθνούς Συνάντηση για την Απελευθέρωση των Πέντε και κατά της Τρομοκρατίας, που ξεκίνησε χθες στην Αβάνα.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που οι ελληνικές οργανώσεις προγραμματίζουν τους επόμενους μήνες, είναι και η συνέχιση της περιοδείας της Έκθεσης με τις 1 ακουαρέλες του Αντόνιο Γκερέρο, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και έχει ήδη περιοδεύσει σε αρκετές ελληνικές πόλεις.

Ο στόχος αυτής της περιοδεύουσας  έκθεσης είναι να κάνει γνωστή την υπόθεση   των Πέντε και να προβάλει την απαίτηση της άμεσης και χωρίς όρους απελευθέρωση αυτών, που το μόνο που έκαναν, ήταν ότι  προσπάθησαν  να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα από τις ένοπλες ομάδες που δρουν στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.
gj/acm