Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ALBA: Ηρωική η αποστολή κουβανών γιατρών στην Αφρική για να πολεμήσουν τον Έμπολα

Πηγή: Cubadebate

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής (ALBA), Μπερνάντο Άλβαρες, χαρακτήρισε ηρωική την απόφαση της Κούβας να στείλει επαγγελματίες της υγείας για να πολεμήσουν τον ιο Έμπολα στην Αφρική.

"Αν υπάρχει μια χώρα που ήταν παρούσα για να βοηθήσει τους πιο αδύναμους σε δύσκολες στιγμές, αυτή είναι η Κούβα", είπε ο Άλβαρες σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Prensa Latina κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην παραδοσιακή γιορτή της γαλλικής εφημερίδας L'Humanité.


Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οργανισμού έστειλε θερμά συγχαρητήρια στο έθνος της Καραϊβικής γι' αυτό το αλληλέγγυο μέτρο, το οποίο θα μπορεί να υπολογίσει, όπως πρόσθεσε, σε όλη την υποστήριξη των υπόλοιπων χωρών μελών του γκρουπ. "Αυτή η δέσμευση να πας μέχρι εκεί που βρίσκονται αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ήταν πάντοτε το πνεύμα της ALBA, και είναι καθαρά αυτό που εκφράζεται σε αυτή την απόφαση του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας", τόνισε ο Άλβαρες.

Η είδηση της αποστολής υγειονομικού προσωπικού για να συνεισφέρει στην προσπάθεια κατά του αιμορραγικού πυρετού ανακοινώθηκε από τον Όσκαρ Μαρτίνες, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Κατά τη διάρκεια φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο "Κούβα Συνεργασία", ο Μαρτίνες διαβεβαίωσε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα καθαρό δείγμα της αρχής της αλληλεγγύης, η οποία χαρακτηρίζει το έργο της ALBA ως εργαλείο στην υπηρεσία των λιγότερο προνομιούχων τμημάτων του πληθυσμού.

Την προηγούμενη Παρασκευή στη Γενεύη ο Υπουργός Υγείας της Κούβας, Ρομπέρτο Μοράλες, ενημέρωσε για την αποστολή στη Σιέρρα Λεόνε 165 συνεργατών, εκ των οποίων 62 γιατροί και 103 νοσηλευτές, με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία σε τόπους που έχουν πληγεί από φυσικές και υγειονομικές καταστροφές. Όπως είπε ο υπουργός, αναμφίβολα η συμμετοχή στη μάχη κατά του Έμπολα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά η συνέχεια αυτού που γίνεται από τον ίδιο το θρίαμβο της Επανάστασης. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Αφρικής, αυτό τον καιρό βρίσκονται περισσότεροι από 4.000 συνεργάτες σε 32 χώρες, από τους οποίους 2.200 γιατροί.
Η γιατρός Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναγνώρισε τη γενναιοδωρία της κουβανικής κυβέρνησης και των επαγγελματιών που θα βοηθήσουν για να συγκρατηθεί το χειρότερο ξέσπασμα του Έμπολα στην ιστορία. "Η δέσμευση της Κούβας είναι ένα παράδειγμα του είδους διεθνούς προσπάθειας που χρειάζεται για να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητες κατά της επιδημίας και να ενισχυθούν οι εθνικές δυνατότητες", είπε η κα Τσαν.