Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Βγαίνει στο φως συμπαιγνία επιχειρηματιών με τη στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής

Πηγή: La Jornada
της Stella Calloni

Η πρόσφατη ανάκτηση από τις Γιαγιάδες της Πλατείας του Μάη του εγγονού νο. 114, Ιγνάσιο Ουρμπάν, του οποίου η πραγματική ταυτότητα είναι τώρα Ιγνάσιο Γκουίντο Μοντόγια Καρλότο, εγγονού της προέδρου του προαναφερθέντος οργανισμού, Εστέλα ντε Καρλότο, άνοιξε την καταπακτή των μυστικών της προηγούμενης στρατιωτικής δικτατορίας στην Ολαβαρία, όπου υπάρχουν υποψίες ότι άλλα 20 παιδιά κλάπηκαν από τους γονείς τους, αγννούμενους μεταξύ 1976 και 1983.

Μόλις ανακαλύφθηκε ότι ο γιατρός που υπέγραψε το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού που αρπάχθηκε από τη μητέρα του, Λάουρα Καρλότο, μόλις πέντε ώρες αφού γέννησε, ονομάζεται Χούλιο Σάτσερ και ανήκε στην αστυνομία του Μπουένος Άιρες. Οι άλλοι γιατροί που εξετάζονται είναι ο Λουίς Αλεχάντρο Σεαμπέλαρ (ουρολόγος), επίσης από το Μπουένος Άιρες, και ο Αουγκούστο Λόπες Βιγιαμίδε, το 2ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων της Ολαβαρία.

Laura Carlotto - Óscar Wilmar Montoya
Τόσο η Λάουρα όσο και ο σύντροφός της και πατέρας του Γκουίντο, Βιλμάρ Όσκαρ Μοντόγια (23 και 26 ετών αντίστοιχα), απήχθησαν στα τέλη του 1977, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν (βλ. φωτό αριστερά).

Από την Ολαβαρία, οι δημοσιογράφοι Κλαούντια Ραφαέλ και Σιλβάνα Μέλο καταγγέλουν, σε μια έρευνα για το εβδομαδιαίο έντυπο Miradas al Sur (Ματιές στο Νότο), την ιστορία της οικειοποίησης του παιδιού, που ονομάστηκε Γκουίντο από τη μητέρα του, και το οποίο παραδόθηκε από τον γεωργικό παραγωγό και κτηματία Κάρλος Φρανσίσκο Αγκιλάρ σε ένα ζευγάρι αγρεργατών που πρόσεχαν το κτήμα του, τη Χουάνα Μαρία Ροντρίγκες και τον Κλεμέντε Ουρμπάν, από τους οποίους ζήτησε να μην πουν ποτέ ότι (το παιδί) είναι υιοθετημένο μέχρι ο ίδιος να πεθάνει.

Μόλις τρεις μήνες μετά το θάνατο του Αγκιλάρ η αλήθεια βγήκε στο φως και επιβεβαιώθηκε από την ταπεινή θετή μητέρα. Αλλά ένα όνομα φέρνει ένα άλλο και αυτή η ιστορία συνδέεται με ό,τι έγινε στην Ολαβαρία, όπου υπάρχει η ισχυρή εταιρία τσιμέντου Loma Negra, η οποία επίσης διερευνάται, λαμβάνοντας υπόψη τη φιλία της πρόσφατα εκλιπούσας ιδιοκτήτριας, Αμάλια Φορταμπάτ, με τους στρατιωτικούς και την οικονομική εξουσία.

Μετά τα δάκρια ήρθαν οι ερωτήσεις, πώς μπορούσε να φτάσει ένα παιδί από στρατόπεδο συγκέντρωσης της δικτατορίας, ένα νοσοκομείο της αστυνομίας ή κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο -το τελευταίο διερευνάται- σε ένα τόσο απόμερο τόπο. Γενικά τα παιδιά αναζητούνταν ανάμεσα σε οικογένειες στρατιωτικών, σε τμήματα της μεσαίας τάξης, και είναι η πρώτη φορά που προκύπτει ανύποπτος προορισμός, όπως στην περίπτωση του Γκουίντο.  
 
Το παράδοξο σε όλο αυτό είναι ότι τον Γκουίντο, που σε κάθε περίπτωση προοριζόταν να γίνει εργάτης γης, τον έσωσε το πάθος του για τη μουσική και το διάβασμα, η κοινωνική του στράτευση που κληρονομήθηκε από τους γονείς του, αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε "αυτη η γενετική αγάπης και εξέγερσης".  

Η σωτηρία του οδηγεί τώρα στην πιθανή σωτηρία άλλων και στην αλήθεια των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων με τη δικτατορία, σε αυτή τη ζώνη όπου υπήρχε ένα σύνταγμα στρατού, το 2ο Τεθωρακισμένων "Στρατηγός Πας", και πολύ κοντά η κακόφημη φυλακή Σιέρα Τσίκα, καθώς και στο Μόντε Πελόνι άλλο ένα μυστικό κέντρο κράτησης.

Διάφοροι στρατιωτικοί θα δικαστούν για μια υπόθεση που ξεκίνησε πολύ πριν από την έρευση του Γκουίντο, την επόμενη Πέμπτη. Θα εμφανιστούν μπροστά στη δικαιοσύνη στο Μαρ ντελ Πλάτα οι πολίτες Εμίλιο Φελίπε Μέντες και Χούλιο Μανουέλ Μέντες, ο πρώην υπαξιωματικός Χοσέ Λουίς Οχέδα και οι πρώην συνταγματάρχες Χούλιο Αλμπέρτο Τομάσι και Ρόκε Ιτάλο Παπαλάρδο, κατηγορούμενοι για την απαγωγή, το βασανισμό και τη δολοφονία του Κάρλος Αλμπέρτο Μορένο, δικηγόρου εργατολόγου της Ολαβαρία, του οποίου το "έγκλημα" ήταν να υπερασπιστεί εργάτες κατά της εταιρίας Loma Negra.

Σχετική ανάρτηση:
Βρέθηκε ο εγγονός της προέδρου των "Γιαγιάδων της πλατείας του Μάη" στην Αργεντινή μετα από 36 χρόνια


Η Stella Calloni είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας από την Αργεντινή. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο δημοσιογραφίας Χοσέ Μαρτί. Ήταν ανταποκρίτρια κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κεντρική Αμερική και έγραψε το βιβλίο "Επιχείρηση Κόνδωρ", σημείο αναφοράς στην αποκάλυψη της ομώνυμης συνωμοσίας στο Νότιο Κώνο της Ν. Αμερικής.