Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Παραγουάη: Πανεθνική τριήμερη κινητοποίηση κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων

 Πηγή: telesurtv.net
Συμπληρώνοντας ένα χρόνο διακυβέρνησης από τον Horacio Cartes οι κινητοποιήσεις επικεντρώθηκαν στο αίτημα κατάργησης των νόμων ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Η κινητοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων το τριήμερο 13,14,15 Αυγούστου,  παραλύσε την χώρα,   όπως είχε δηλώσει  από την περασμένη Κυριακή ο  Ricardo Canese , στέλεχος του Μετώπου “Guasú” και  μέλος του Κοινοβουλίου της Κοινής Αγοράς του Νότου (Parlasur).


Μιλώντας στο Prensa Latina o  Canece αναφέρθηκε στην προετοιμασία των εκδηλώσεων που  οργανώσαν  η Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών, το Μέτωπο Guasú -ένας συνασπισμός κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων- , ταξικά Συνδικάτα, Ενώσεις Εκπαιδευτικών το κόμμα “Παραγουάη Pyahurá” και άλλοι.

Σύμφωνα με τον Canese, η συμπαράταξη   μεγάλων ομάδων της κοινωνίας σε αυτή την πανεθνική κινητοποίηση, έχει ισχυρό αντίκτυπο  και αποτελεί  επίσημη εθνική καταγγελία της καταστολής ενάντια σε αγρότες, εργαζόμενους, αυτόχθονες, και παράλληλα  απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών  κρατούμενων.

Οι κινητοποιήσεις  ξεκίνησαν στις 13 Αυγούστου σε 13 διαφορετικές περιοχές της χώρας με καταλήψεις οδικών αρτηριών, συνελεύσεις σε δημόσιους χώρους και αγροτικούς οικισμούς και  διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.


Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Horacio Cartes, παρακολούθησε πρόσφατα την 46η Σύνοδο των αρχηγών Κρατών  της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) στην Βενεζουέλα.