Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ρήγματα στο αντικουβανικό μπλόκ στις ΗΠΑ

Βαθαίνει το ρήγμα στο αντικουβανικό μπλόκ στις ΗΠΑ, πληθαίνουν οι φωνές για σταμάτημα του εδώ και πάνω από 50 χρόνια άδικου και παράνομου εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού του νησιού, καθώς δυναμώνει το κίνημα αλληλεγγύης προς την Κούβα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσα σε αυτούς, κύκλοι της οικονομικής ολιγαρχίας των ΗΠΑ  ζητάνε την «χαλάρωση των κυρώσεων» θεωρώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την «ουσιαστική αλλαγή στην Κούβα». Στην πραγματικότητα, αυτό εκφράζει τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν ότι αφήνουν χώρο στους ανταγωνιστές τους (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία κ.α) να αναπτύσσουν εμπορικές σχέσεις και αυτοί να μένουν απ έξω. Ιδιαίτερη πίεση ασκεί, ως προς αυτό, το μεγάλο έργο στο λιμάνι του Μαριέλ, από το οποίο οι βορειοαμερικάνοι έπεσαν θύμα του αποκλεισμού που επέβαλαν στην Κούβα και αυτοαποκλείστηκαν !

Πηγή: gr.voanews.com *

Χαλάρωση των κυρώσεων στην Κούβα ζητούν επιφανείς αμερικανοί από τον Πρόεδρο Ομπάμα


Να χαλαρώσει τις κυρώσεις στην Κούβα  που ισχύουν τα τελευταία 50 χρόνια  ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα 44 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.

 Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα οι υπογράφοντες ζήτησαν από τον αμερικανό Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων  να επιτρέψει  σε εμπειρογνώμονες να μεταβούν στην Κούβα, για να  εκπαιδεύσουν νέους σε επιχειρηματικές, νομικές και οικονομικές υπηρεσίες και να χαλαρώσει τις κυρώσεις για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

  Η επιστολή έγραφε ότι η άρση των περιορισμών θα δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στους ιδιωτικούς οργανισμούς και σε ιδιώτες να συμβάλλουν καταλυτικά ώστε να επέλθει ουσιαστική αλλαγή στην Κούβα.

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή, παρουσιάζεται ένα παράθυρο «ευκαιρίας» για την μείωση του κρατικού  έλεγχου σε μερικές οικονομικές δραστηριότητες.

 Ανάμεσα στα άτομα που υπέγραψαν την επιστολή είναι και οι ελληνοαμερικανοί Τζον Νεγκρεπόντε, που έχει διατελέσει διευθυντής του Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και ο Τζέιμς Σταυρίδης  πρώην επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

 Την επιστολή απέρριψαν οι υποστηρικτές του εμπάργκο στην Κούβα.

* Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  του «Φωνή της Αμερικής» ,όπως αναφέρεται στο site έχει βραβευθεί από την Ελληνοαμερικανικής Οργάνωση ΑΧΕΠΑ, «σε αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής της στην υπόθεση της Ελληνοαμερικανικής κατανόησης και φιλίας καθώς και της χρησιμότητάς της ως γέφυρας μεταξύ της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου». Τόσο η  οργάνωση όσο και το μέσον δεν φημίζεται για την προοδευτικότητά του, ούτε ανήκει στους φίλους της Κούβας.

Σχετικές αναρτήσεις: