Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ο Ν. Μαδούρο παρασημοφορεί τον Ρενέ (+βίντεο)

Πηγή: Juventud Rebelde

Ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τίμησε το Σάββατο το Ρενέ Γκονσάλες, έναν εκ των Πέντε Κουβανών Ηρώων, με το παράσημο πρώτης τάξης του τάγματος Φρανσίσκο ντε Μιράντα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι τιμά το Ρενέ στο όνομα ολόκληρου του λαού της Βενεζουέλας, με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Χοσέ Λεονάρδο Τσιρίνος [1], και της μνήμης της επαναστατικότητας και του πνεύματος εκείνων των ακατάβλητων ηρώων. 

Ο Ρενέ από την πλευρά του δήλωσε μετά την τελετή πολύ περήφανος για την παρουσία του στο προεδρικό μέγαρο, που του έδινε ελπίδα να βγει από τη φυλακή όπου κρατούνταν της ΗΠΑ: "Είμαι πολύ περήφανος βρισκόμενος εδώ (Μιραφλόρες), γιατί όταν ήρθε ο Τσάβες εμείς είχαμε ελπίδες ότι θα μας υποστήριζε στον αγώνα μας", είπε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μαδούρο για την υποδοχή και την αδερφοσύνη με την οποία του φέρθηκαν από τότε που έφτασε στη Βενεζουέλα.

Ο Ρενέ Γκονσάλες,ο οποίος επισκέφτηκε τη Βενεζουέλα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Όλγα Σαλανουέβα, εξέτισε 13 χρόνια κάθειρξης μετά από μια δίκη γεμάτη παρατυπίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία η σύντροφοι του Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνο και Φερνάντο Γκονσάλες καταδικάστηκαν επίσης σε βαρύτατες ποινές επειδή υπερασπίζονταν την Κούβα κατά της τρομοκρατίας. Μόνο ο Ρενέ και ο Φερνάντο έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στο νησί, αφού εξέτισαν πλήρως τις ποινές τους.

Το Νοέμβριο του 2009, ο πρόεδρος Τσάβες παρέδωσε στους "Πέντε" το παράσημο πρώτης τάξη. του τάγματος του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ.

 

[1] Ο José Leonardo Chirinos, σκλάβος αφρικανικής καταγωγής, ηγήθηκε εξέγερσης 200 περίπου μαύρων και μουλάτων (μιγάδων) στις 10 Μαϊου 1795 στην παραλιακή πόλη Κόρο. Το κίνημα απέτυχε και ο επικεφαλής του αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού τον επόμενο χρόνο, ωστόσο ως γεγονός κατέχει κομβική σημασία στην αποικιακή ιστορία της Βενεζουέλας (πηγή: Psuv).