Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

H CARICOM ζητά και πάλι τον τερματισμό του αποκλεισμού κατά της Κούβας

Πηγή: cubavsbloqueo.cu
 *H Κοινότητα της Καραιβικής

  GUYANA, Μάρτη 2014. Η Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom) ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό του εμπορικού αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα, που διατηρεί η Ουάσιγκτον εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες.

« Η Caricom γνωρίζει καλά την αξία της ενότητας στην διεθνή σκηνή, αφού ο συντονισμός της εξωτερικής  πολιτικής είναι ένας από τους πυλώνες του δικού μας κινήματος ολοκλήρωσης »,  δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας Irwin LaRocque  κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του εκπροσώπου της Κούβας στην Κοινότητα Julio González. 

Τόνισε επίσης, ότι η Caricom κινείται στην κατεύθυνση της προάσπισης της υπόθεσης και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που προάγει την ενίσχυση της περιφερειακής οργάνωσης. Γι ’αυτό το λόγο η Caricom υποστήριξε – και θα συνεχίσει να υποστηρίζει – το ψήφισμα στον ΟΗΕ για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας. 


Ο LaRocque τόνισε επίσης, ότι η Caricom  διατηρεί με την Κούβα  μοναδικές και πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας, ανάμεσα σε χώρες του Νότου, που διατηρούνται με τις Διμερείς Συνόδους κάθε τρία χρόνια και τις Συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών κάθε 18 μήνες.

Από την 18 Δεκεμβρίου 1972, την ιστορική εκείνη μέρα που εγκαθιδρύθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κούβας, των Μπαρμπάντος, της Γουιάνας, της Τζαμάικας, του Τρινιδάδ και Τομπάγκο, οι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης έχουν αυξηθεί και ενισχυθεί.

Οι διμερείς συναντήσεις  μεταξύ της  Caricom και της Κούβας δίνουν την ευκαιρία να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να εντοπιστούν οι τομείς της συνεργασίας  που έχουν επεκταθεί τόσο στην περιοχή της Καραϊβικής, όσο και στον διεθνή χώρο.

Η εμπορικός αποκλεισμός  ενάντια στην Κούβα  επεβλήθη πρώτη φορά το 1960, σαν απάντηση στις απαλλοτριώσεις  συμφερόντων των ΗΠΑ στο νησί και μετά το 1962 η Ουάσιγκτον προκάλεσε σχεδόν πλήρη αποκλεισμό.
Η Εκθεση της Κούβας στον ΟΗΕ (español)