Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Βενεζουέλα προσφέρει στην Νικαράγουα τον δορυφόρο της για την παρακολούθηση των σεισμών

Ο δορυφόρος Σιμόν Μπολιβάρ θα αξιολογεί 
τους σεισμούς στη Νικαράγουα
Πηγή: telesurtv.net

O πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας  Diosdado Cabello διαβεβαίωσε ότι η επαναστατική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις αδερφές χώρες μπροστά σε κάθε έκτακτο φυσικό φαινόμενο  που θα αντιμετωπίσουν.

Μετά την σεισμική δραστηριότητα που συγκλόνισε την Νικαράγουα τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θεωρεί απαραίτητο να ενεργοποιήσει τον δορυφόρο  Simón Bolívar για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των σεισμών στην κεντροαμερικάνικη χώρα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τρίτη από τον Πρόεδρο του Βενεζολάνικου Κοινοβουλίου  Diosdado Cabello, ο οποίος δήλωσε ότι ο κινεζικής κατασκευής δορυφόρος  Venesat-1 θα στοχεύει στην ενίσχυση της παρακολούθησης και της πρόληψης φυσικών φαινομένων μεγάλης εμβέλειας.

« Ο δορυφόρος τίθεται στην υπηρεσία του ηρωικού αυτού λαού, χωρίς κανένα  απολύτως κόστος» δήλωσε ο Cabello κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Νικαράγουα Μανάγκουα, στην οποία πήρε μέρος κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο Daniel Ortega.

Ο Αντιπρόεδρος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV),  σημείωσε από πλευράς του ότι ο δορυφόρος δεν χρησιμοποιείται  πλήρως και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια σε έναν γειτονικό και αδερφό λαό, όπως είναι ο λαός της Νικαράγουας».

Από την δική του πλευρά ο Νικαραγουανός Πρόεδρος σημείωσε ότι «είναι μια καλή ευκαιρία να  ενισχυθεί το σύστημά μας για την πρόληψη των καταστροφών από  την τεχνολογία και την ικανότητα που μας προσφέρει ο δορυφόρος Simón Bolívar».

Επίσης ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την υποστήριξή της στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής που αντιμετωπίζει η χώρα του και παραδέχτηκε ότι το σύστημα παρακολούθησης των σεισμών που διαθέτει η  Νικαράγουα είναι πολύ περιορισμένο, «πολλές φορές βασίζεται σε εκθέσεις από τα Κέντρα των ΗΠΑ για να προσδιορίσουν το μέγεθος των γεγονότων» , δήλωσε ο Ορτέγκα.

 Ο Diosdado Cabello έφτασε την Τρίτη στη Νικαράγουα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας για να εκτιμήσει την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά τους σεισμούς που προκάλεσαν 2 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες κατεστραμένα σπίτια.