Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Πέντε αγρότες σε πολυήμερη απεργία πείνας στην Παραγουάη

Πηγή: Telesur

Το δικαστήριο ποινών του Σάλτο της Γκουαϊρά δεν έκανε δεκτό το αίτημα της μετατροπής της φυλάκισης σε κατ' οίκον περιορισμό, για τους πέντε παραγουανούς αγρότες που κάνουν απεργία πείνας, κρατούμενοι για την υπόθεση του Κουρουγκουάτι.

Οι πέντε κρατούμενοι απέχουν από το σισσίτιο από τις 14 του περασμένου Φλεβάρη και είναι εξαντλημένοι μετά από απεργία πείνας 55 ημερών. Η βλάβες στην υγεία τους είναι εμφανείς μέρα με τη μέρα και ειδικοί τους θεωρούν σε ακραία κατάσταση ασιτίας.


 Οι αγρότες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής εκτόπισης που έλαβε χώρα στην τοποθεσία Κουρουγκουάτι (κεντρική Παραγουάη) και κατέληξε στο θάνατο 11 χωρικών και 6 αστυνομικών, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα επιχειρήματα για την αποπομπή του συνταγματικού προέδρου, Φερνάντο Λούγο. Το γεγονός συνέβη στις 15 Ιουνίου του 2012 όταν μια ομάδα αστυνομικών επιχείρησε να απομακρύνει μια κολεκτίβα αγροτών που είχαν καταλάβει τη γη για γεωργική χρήση.

Οι καταγγελίες οδήγησαν στην αναγνώριση ότι η εγκατάσταση των αγροτικών οικογενειών βρισκόταν σε κρατική γη, κάτι για το οποίο συνεχίζεται η νομική διαδικασία με τους τσιφλικάδες που έχουν οικειοποιηθεί τη γη, έχοντας στην κατοχή τους τίτλους αμφίβολης προέλευσης.

Ωστόσο οι εισαγγελείς Χοσέ Σάρσα και Χαλίντ Ρασίντ κατηγόρησαν τους αγρότες για θανάσιμη σύγκρουση και ανάμεσα στους κατηγορούμενους παραμένουν από τότε προφυλακισμένοι οι πέντε που κάνουν απεργία πείνας χωρίς να προβλέπεται δίκη πριν τα τέλη του επόμενου Ιουνίου.

Σχετική ανάρτηση:
Σφαγή στο Κουρουγκουάτι: Χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος