Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας

Aída Avella (UP)
Πηγή: Cubadebate

Με κοινό υποψήφιο θα συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας τα κόμματα της αριστεράς. Μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν την προηγούμενη Πέμπτη, τα Polo Democrático Alternativo (Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος - PDA) και Unión Patriótica (Πατριωτική Ένωση - UP) θα κατεβάσουν κοινό υποψήφιο στις εκλογές της 25ης Μάη. Έτσι η επικεφαλής του UP, Αϊδα Αβέγια, φέρεται ότι θα συμμετάσχει στο συνδυασμό της Κλάρα Λόπες, υποψήφιας του "Πόλου".

Το UP, το οποίο υπήρξε θύμα μιας εκστρατείας εξόντωσης κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90, όταν δολοφονήθηκαν περί τις 4.000 στελέχη του, μεταξύ των οποίων δύο υποψήφιοι για την προεδρία, επέστρεψε στην πολιτική δραστηριότητα τον προηγούμενο Νοέμβριο μετά από αποχή 12 ετών. Στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής το κόμμα συμμετείχε με υποψηφίους στην Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά έλαβε μόλις 0,69% των ψήφων, ανεπαρκές ποσοστό για να εκλέξει κάποιον υποψήφιο.


Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Λόπες λαμβάνει γύρω στο 5% στην πρόθεση ψήφου και η Αβέγια 3,6%.

Στις επερχόμενες εκλογές έχουν καταθέσει ακόμα τις υποψηφιότητές τους ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, που προσδοκά να επανεκλεγεί με το συνασπισμό "Εθνική Ενότητα" (Unidad Nacional), η συντηρητική Μάρτα Λουσία Ραμίρες, ο υποψήφιος του "Δημοκρατικού Κέντρου" (Centro Democrático) Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα και ο Χοσέ Αντόνιο Ρότσα του δεξιού κόμματος "Επιλογή Πολιτών" (Partido  Opción Ciudadana). Σημειωτέον ότι ηγέτης του Centro Democrático είναι ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίβε Βέλες (2002-2010), ο οποίος την προηγούμενη Κυριακή εξελέγη γερουσιαστής.
 
Εκκρεμεί ακόμα η υποψηφιότητα του επικεφαλής της "Πράσινης Συμμαχίας" (Alianza Verde), του πρώην δημάρχου της Μπογκοτά Ενρίκε Πενιαλόσα, ο οποίος πήρε το χρίσμα την Κυριακή σε εσωτερική διαδικασία του κόμματός του, της οποίας τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.