Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

20 χρόνια από την απελευθέρωση του Ούγκο Τσάβες


Πηγή: Telesur

Στις 26 Μάρτη 1994, έχοντας συμπληρώσει 2 χρόνια φυλάκισης μετά το αποτυχημένο κίνημα της 4ης Φλεβάρη 1992, απελευθερώνεται ο αντισυνταγματάρχης των αλεξιπτωτιστών Ούγκο Τσάβες Φρίας από τη φυλακή της Γιάρε και ξεκινά μια μεγάλη πολιτική μάχη που θα τον φέρει 4 χρόνια μετά στο προεδρικό μέγαρο.


Σήμερα γιορτάστηκαν στη Βενεζουέλα τα 20 χρόνια από αυτή την επέτειο. Το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) κάλεσε στις 10 το πρωί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Βενεζουέλας και πορεία προς την Λεωφόρο των Επιφανών (Paseo de los Proceres).

O πρόεδρος Μαδούρο υποδέχτηκε τους επαναστάτες που παρέλεσαν προς τιμήν του Τσάβες και σε δηλώσεις του σχολίασε ότι ο Τσάβες διέσωσε τον αγώνα για ανεξαρτησία του απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ και ηγήθηκε ενός κινήματος που οργάνωσε την ηθική πρωτοπορία των εθνικών ενόπλων δυνάμεων έτσι ώστε ο στρατός να εξεγερθεί εναντίον της διεφθαρμένης ολιγαρχίας της χώρας.

Ενώ οι συμμετέχοντες στην ειρηνική πορεία φώναζαν εν χορώ "Ο Τσάβες δεν πέθανε, πολλαπλασιάστηκε!", ο Μαδούρο συνέχιζε λέγοντας ότι ο "αιώνιος επαναστάτης" αξιοποίησε τη φυλακή για να εμβαθύνει την πνευματικότητά του, που αργότερα χρησιμοποίησε προς όφελος των φτωχών.