Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Δημοτικές εκλογές στο Εκουαδόρ

Πηγή: Telesur
 
Νικητής σε συνολικό αριθμό ψήφων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο Εκουαδόρ αναδείχτηκε το κυβερνόν κόμμα Alianza País, χάνοντας όμως τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της πρωτεύουσας Κίτο, του Γκουαγιακίλ και της Κουένκα. Πιο συγκεκριμένα, και με περίπου 90% των ψηφοδελτίων καταμετρημένα, οι υποψήφιοι του ΑΡ επικράτησαν σε 5 από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις και 8 από τις 15, αν υπολογίσουμε και τις συμμαχίες του.

Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, θεωρώντας το κόμμα του νικητή των εκλογών, με δεδομένο ότι κέρδισε σχεδόν το 70% των δήμων και έλαβε μακράν περισσότερες ψήφους από τους αντιπάλους του. Επιπλέον, παρά την απώλεια των 3 μεγάλων δήμων, οι κερδισμένες περιφέρειες είναι διπλάσιες σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2009, και ανάμεσα τους 7 από τις 10 πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες που συγκεντρώνουν το 80% του πληθυσμού της χώρας. Ο Κορέα παραδέχτηκε ότι οι απώλειες του Κίτο και της Κουένκα είναι οδυνηρές, αλλά τους δεσμεύουν να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις καθώς μένουν πολλά ακόμα για να δυναμώσει το ΑΡ σε τοπικό επίπεδο.

Στην πρωτεύουσα Κίτο, ο αποχωρών δήμαρχος Εντουάρντο Βαρρέρα (ΑΡ) δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί από κοινού με το νεοεκλεγμένο Μαουρίσιο Ρόδας (SUMA) για να τον διευκολύνει στο έργο του. Ο Ρόδας έλαβε 58,7% των ψήφων έναντι 39,5% του Μπαρέρα. Στη μεγαλύτερη πόλη και κύριο λιμάνι της χώρας Γκουαγιακίλ, επανεκλέχτηκε ο Χάιμε Νέμποτ, προσκείμενος στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό SUMA. Ο Νέμποτ έλαβε με 60,2%, έναντι 38,1 της Βιβιάνα Μπονίγια που υποστηρίχτηκε από το κυβερνόν κόμμα Alianza País. 
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Telesur οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα.