Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ενάντια στη φασιστική βία στην Βενεζουέλα


Ψήφισμα   Español  ,  


Για να δηλώσετε την αλληλεγγύη σας, 
 υπογράψτε ηλεκτρονικά εδώ:  

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η φασιστική δεξιά της Βενεζουέλας επιδίδεται σε μια σειρά από δραστηριότητες αποσταθεροποίησης, ενορχηστρωμένες και σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του ιμπεριαλισμού.  Το σχέδιο τους έχει  στόχο τη γενίκευση βίαιων επεισοδίων στους δρόμους, ειδικότερα στις επαρχίες που συνορεύουν με την Δημοκρατία της Κολομβίας.

Ανάμεσα σε αυτές τις δραστηριότητες συγκαταλέγονται η πολιορκία και επίθεση στην κατοικία του κυβερνήτη José Vielma Mora στην πολιτεία Táchira, με θύματα τη γυναίκα του, τους γιούς του και παιδιά, σε ακραίες συνθήκες με συνέπεια να δεχτούν επιτόπου ιατρική βοήθεια. Υπό την ηγεσία και υποκίνηση κομμάτων της άκρας δεξιάς, όπως η λεγόμενη “Λαϊκή Θέληση” (Voluntad Popular), αυτές οι δραστηριότητες επαναλήφθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, έχοντας ως αποτέλεσμα τραυματίες, κλείσιμο δρόμων, καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, καθώς και ενέργειες πρόκλησης των αστυνομικών δυνάμεων.


Μέχρι που χθες, 12 Φεβρουαρίου, ημέρα που θα πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από τη “Νικηφόρο Μάχη” (Batalla de la Victoria) και τη Μέρα της Νεολαίας, η βία ξεπέρασε κάθε όριο κατά την διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων των νεολαίων επαναστατών και της αντιπολίτευσης, αφήνοντας πίσω της 3 νεκρούς, 5 υπηρεσιακά οχήματα καμένα, κατεστραμμένη την πρόσοψη της έδρας της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας και την πολιορκία και προσπάθεια καταστροφής πολλών δικαστικών και κυβερνητικών γραφείων, γεγονότα που παραπέμπουν σε ένα σχέδιο ουκρανικού τύπου.  Και όλα αυτά συμπίπτουν με το συνεχές κάλεσμα των  Leopoldo López και María Corina Machado «να βγει ο κόσμος στους δρόμους, χωρίς γυρισμό», μέχρι να πετύχουν να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σ’ αυτό το πνεύμα, το Δίκτυο Διανοουμένων, Καλλιτεχνών και Κοινωνικών Κινημάτων για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, δεν μπορεί να μην πάρει θέση μπροστά σ’ αυτή τη δράση που αποτελεί προϊόν ενός οργανωμένου σχεδίου και προσπαθεί να φέρει την Βενεζουέλα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την παρέμβαση της αυτοκρατορίας. Φτάνει πια η βία και ο θάνατος, στο βωμό της φιλοδοξίας της εξουσίας και της κυριαρχίας. Γι’ αυτούς τους λόγους:

Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη για τον θάνατο των τριών πολιτών που έπεσαν θύματα της έλλειψης ανεκτικότητας κατά την χθεσινή μέρα και απαιτούμε την απονομή δικαιοσύνης μέσω της εφαρμογής των νόμων, έτσι ώστε ποτέ ξανά οι τυχοδιώκτες πράκτορες του ιμπεριαλισμού να μην διαταράξουν την ειρήνη στην χώρα.

Καταδικάζουμε ενεργητικά αυτές τις πράξεις βίας και ενωνόμαστε στο κάλεσμα για ειρήνη που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας Nicolás Maduro Moros, και ταυτόχρονα, διατηρώντας τις σταθερές αξίες που μας κληροδότησε ο  Comandante Hugo Chávez, επιβεβαιώνουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα που πάντα χαρακτήριζε την Μπολιβαριανή Επανάσταση.

Καλούμε όλους εκείνους που διαφωνούν με το Μπολιβαριανό Πρόγραμμα, να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με τρόπο αληθινά ειρηνικό, χωρίς να διασαλεύσουν  την τάξη και την δημόσια ζωή, αλλά να χρησιμοποιήσουν τις διάφορες δυνατότητες διαλόγου που εγγυάται το Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και που η επανάσταση πάντα πρόσφερε, ώστε να εκφράζονται όλοι και όλες.

Τέλος, καλούμε την διεθνή αλληλεγγύη να καταδικάσει κάθε προσπάθεια επιβολής της βίας, σε μια χώρα που προχωρά σταθερά προς μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας και ειρήνης.