Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μαρτί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αβάνας

"Να αντιστέκεσαι αξίζει τόσο όσο να επιτίθεσαι"
Πηγή: Telesur

Εννέα νέα ποιητικά κείμενα που περιγράφουν τη ζωή του Εθνικού Ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, θα παρουσιαστούν από το Κέντρο Σπουδών Μαρτί στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Φλεβάρη έως τις 9 Μάρτη στην πρωτεύουσα του νησιού.

Στο λογοτεχνικό ραντεβού θα τιμηθεί ο κουβανός «Απόστολος» καθώς και η επέτειος 120 ετών από την ίδρυση του Επαναστατικού Κόμματος Κούβας και το επίσημο όργανό του, την εφημερίδα Patria (Πατρίδα). Τόσο το κόμμα όσο και η εφημερίδα είχαν ιδρυτές τον Χοσέ Μαρτί.



Οι συνεχιστές της κληρονομιάς του Μαρτί θα μπορούν να απολαύσουν τα έργα του της Χρυσής Εποχής 125 χρόνια μετά από την πρώτη τους έκδοση, χάρη στο Κέντρο Σπουδών Μαρτί, τον εκδοτικό οίκο Μπολόνια και το Γραφείο του Ιστορικού της Αβάνας, που εργάστηκαν από κοινού για να προσφέρουν ένα μοναδικό λογοτεχνικό προϊόν για τον πρωτεργάτη της απελευθέρωσης της Κούβας.

Το βιβλίο αναπαράγει τα τέσσερα τεύχη του περιοδικού που ο Μαρτί πρόσφερε για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών της Λατινικής Αμερικής και περιέχει σημειώσεις που ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας της κριτικής έκδοσης των Απάντων του σπουδαίου κουβανού διανοούμενου και εκπαιδευτικού.

Το περίπτερο της έκθεσης θα είναι γεμάτο από ποίηση του Μαρτί, μέσα από το βιβλίο Versos (Στίχοι), με επιμέλεια και πρόλογο της συγγραφέως Λούρδες Οκάμπο. Ένα άλλο βιβλίο,  Hostos y Martí, Antillanismo liberador (Όστος και Μαρτί, Ρεύμα Απελευθέρωσης των Αντιλλών), του Χοσέ Αντόνιο Μπέδια, αναμένεται να έχει απήχηση σε όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για τον Μαρτί ως ιστορική προσωπικότητα.

Τα βιβλία θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να πετύχει μια προσέγγιση στις διάφορες ιδεολογικές ερμηνείες, το ηθικό περιεχόμενο των θέσεων και το σχέδιο για μια πατρίδα δίκαιη, μορφωμένη και ηθική, μεταξύ άλλων, αρχές που πρεσβεύει επίσης ο πορτορικανός διανοούμενος Εουχένιο Μαρία ντε Όστος [1].

Θα είναι ακόμα διαθέσιμα προς πώληση τα βιβλία «Ο νέος χρυσός. Ο Χοσέ Μαρτί στη λαϊκή εκπαίδευση», του Ρολάντο Μπεγίδο, «Χίλιοι κρεολοί του 19ου αιώνα. Σύντομο λεξικό προσωπικοτήτων», του Σέσαρ Γκαρσία, «Έρωτας και Γυναίκα», της Μάιρα Μπεατρίς Μαρτίνες, και η κριτική έκδοση της Μαρία Ταλαβέρα και του Πέδρο Πάμπλο Ροντρίγκες, με τίτλο «Χοσέ Μαρτί: Γουαταμέλα».
 
Συνολικά, περισσότερα από 2 εκατομμύρια βιβλία θα εκτεθούν στην 23η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, που θα έχει ως προσκεκλημένη τιμώμενη χώρα το Εκουαδόρ. Θα παρουσιαστούν 700 νέες εκδόσεις και 32 έργα από το Εκουαδόρ, ανάμεσα στα οποία διάφορα κλασικά του 18ου και 19ου αιώνα. 130 ξένοι εκθέτες και 160 προσωπικότητες του λογοτεχνικού κόσμου από 23 χώρες θα φιλοξενηθούν στο κορυφαίο πνευματικό γεγονός της Καραϊβικής. 
 
Τέλος, μεταξύ άλλων εμβληματικών συγγραφέων, θα τιμηθεί η κουβανή ποιήτρια Νέρσις Φελίπε, (Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2011).
 
[1] Eugenio María de Hostos (1839-1903). Σπουδαίος διανοούμενος και εκπαιδευτικός από το Πουέρτο Ρίκο, σύγχρονος του Χοσέ Μαρτί. Οπαδός της Συνομοσπονδίας των Αντιλλών με μέλη την Κούβα, τη Δομινικανή Δημοκρατία και το Πουέρτο Ρίκο.