Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα την Κυριακή

Πηγές: Prensa Latina, Telesur

8 υποψήφιοι από 9 κόμματα διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές της Κυριακής 24 Νοεμβρίου στην Ονδούρα. Επικρατέστεροι ο υποψήφιος του Partido Nacional (δεξιά), Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και η σύζυγος του ανατραπέντα προέδρου Μανουέλ Σελάγια, Ξιομάρα Κάστρο, επικεφαλής της συμμαχίας Libre (κεντροαριστερά).

Συνολικά 5,3 εκ. πολιτές της Ονδούρας -μιας χώρας όπου το 70% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας- θα κληθούν την Κυριακή να ψηφίσουν για πρόεδρο και για τα υπόλοιπα αξιώματα (3 αντιπροέδρους, 128 έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο, 20 στη βουλή Κεντρικής Αμερικής και 298 την τοπική αυτοδιοίκηση) που διεκδικούνται από 27.000 υποψηφίους.


Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες είναι δικηγόρος και πρόεδρος του κοινοβουλίου από το 2012. Εκπροσωπεί το δεξιό "Εθνικό Κόμμα", το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση από το 2010, μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του Πορφίριο Λόμπο που ακολούθησε την ανατροπή του Μανουέλ Σελάγια τον Ιούνιο του 2009. Στο πρόγραμμά του ο Ερνάντες εξαγγέλει την αναμόρφωση του κράτους, την βελτίωση στη λειτουργία των δημόσιων εταιριών, την αύξηση του διδακτικού έτους από 200 σε 220 ημέρες και την προώθηση των ιδιωτικών -εγχώριων και ξένων- επενδύσεων.

Η Ξιομάρα Κάστρο είναι σύζυγος του Μανουέλ Σελάγια και μοναδική γυναίκα υποψήφια σε αυτές τις προεδρικές εκλογές. Διεκδικεί το ανώτατο κρατικό αξίωμα ως επικεφαλής με το νέο κόμμα "Ελευθερίας και Επανίδρυσης", του οποίου το ακρωνύμιο στα ισπανικά σχηματίζει τη λέξη "ελεύθερος" (Libre). Πρόκειται για συνασπισμό κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών ρευμάτων από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την αποκέντρωση. Σε περίπτωση που εκλεγεί θα γίνει όχι μόνο η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ονδούρας, αλλά θα σπάσει και το επί περισσότερο από ένα αιώνα δικομματικό κατεστημένο της χώρας. Υπόσχεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό και συντακτική συνέλευση που θα αναμορφώσει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Προτείνει ένα οικονομικό μοντέλο εναλλακτικό προς το νεοφιλελευθερισμό και διάσωση του δημόσιου τομέα.

Το "Φιλελεύθερο Κόμμα" (Partido Liberal), από το οποίο προερχόταν και ο Σελάγια, εκπροσωπεί ο Μαουρίσιο Βιγιέδα, γιός του πρώην προέδρου Ραμόν Βιγιέδα, γνωστού υπέρμαχου των συμφερόντων της τοπικής ελίτ, πιστού συμμάχου της Ουάσινγκτον και σφοδρού πολέμιου της αριστεράς επί των ημερών του. Ο Βιγιέδα είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και στο πρόγραμμά του υπόσχεται αγώνα κατά της διαφθοράς, 200.000 νέες θέσεις εργασίας και εκβιομηχανισμό της γεωργίας, μεταξύ άλλων.

Υποψήφιοι είναι ακόμα ο χριστιανοδημοκράτης Όρλε Σολίς (κεντροδεξιά), o Χόρχε Αγκιλάρ με το κόμμα PINU (Κόμμα Καινοτομίας και Ενότητας, σοσιαλδημοκρατικών τάσεων), ο Αντρές Παβόν με το μέτωπο FAPER-UD (υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων) και ο Σαλβαδόρ Σασράγια, με το Κόμμα κατά της Διαφθοράς (PAC).

Τέλος, ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του πρώην στρατηγού Ρομέο Βάσκες, του στρατιωτικού που διέταξε τη σύλληψη, απαγωγή και υποχρεωτική εξορία του εκλεγμένου προέδρου Σελάγια στις 28 Ιουνίου 2009. Μετά το πραξικόπημα ο Βάσκες τοποθετήθηκε επικεφαλής της εταιρίας επικοινωνιών της Ονδούρας (Hondutel), από την οποία αποχώρησε στις αρχές του 2013 για να ασχοληθεί με την προεδρική του υποψηφιότητα, αφήνοντας στην εταιρία ζημιές σχεδόν του ενός εκ. δολαρίων.

Η μάχη για την προεδρία αναμένεται αμφίρροπη, αφού δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε στις 24 Οκτωβρίου έδινε ουσιαστικά "ισόπαλο" αποτέλεσμα ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους (Ερνάντες 28% - Κάστρο 27%), αν ληφθεί υπόψη το περιθώριο στατιστικού σφάλματος 2,5%.

Σχετικές αναρτήσεις:
Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Ονδούρα
Τέσσερα χρόνια από το πραξικόπημα στην Ονδούρα