Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο σπουδαίος πανεπιστημιακός και επαναστάτης Juan Nuiry

Πηγή: Cubadebate

Ο δόκτορ Χουάν Νουίρι Σάντσες, διακεκριμένος επαναστάτης, καθηγητής πολλών γενιών κουβανών και συνεργάτης μεταξύ άλλων του Cubadebate, πέθανε το Σάββατο στην Αβάνα σε ηλικία 81 ετών.

O Νουίρι Σάντσες γεννήθηκε στις 2 Μάη 1932 στο Σαντιάγο της Κούβας. Γνωρίστηκε στο πανεπιστήμιο της Αβάνας με τον Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία και μυήθηκε στους φοιτητικούς αγώνες. Ανέλαβε άμεσα υπεύθυνες θέσεις στην φοιτητική ομοσπονδία FEU [1], όπως του γενικού γραμματέα, αντιπροέδρου και προέδρου.


Συντρόφευσε τον Ετσεβερία στη δεύτερη συνάντηση της Χάρτας του Μεξικού -που υπέγραψαν μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο- το 1956 και επιστρέφοντας στην Κούβα αναγκάστηκε να παραμείνει στην παρανομία. Μαζί με τον Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία συμμετείχε στην κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού  Radio Reloj στοις 13 Μαρτίου 1957, και αργότερα έφυγε στην εξορία.

Θα επιστρέψει στην Κούβα αεροπορικώς τον Οκτώβρη του 1958 για να ενσωματωθεί στο αντάρτικο της Σιέρρα Μαέστρα. Ως πρόεδρος της FEU θα ενταχθεί στην Πρώτη Φάλαγγα με διοικητή τον Φιντέλ Κάστρο, φτάνοντας στο βαθμό του λοχαγού.

Ο Νουίρι ήταν πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Φοίτησε ακόμα στη Εθνική Σχολή του ΚΚ Κούβας "Νίκο Λόπες" και την Εθνική Σχολή Οικονομικού Σχεδιασμού, ενώ πήρε και μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ στη ΛΔ της Γερμανίας.

Από το 1960 διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου εκτός από διδακτικές είχε και διοικητικές αρμοδιότητες ,όπως διευθυντής του συμβουλίου υποτροφιών, αντιπρύτανης και πρόεδρος της έδρας Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία. Το 2007 του αποδώθηκε ο τίτλος του καθηγητή τιμήν ένεκεν του Πανεπιστημίου της Αβάνας.

Ο Νουίρι Σάντσες ήταν ακόμα μέλος της UPEC [2] και της UNEAC [3], αντιπρόεδρος του Οίκου Ανωτάτων Σπουδών δον Φερνάντο Ορτίς και διευθυντής του πανεπιστημιακού περιοδικού Escalinata.

Υπήρξε πρέσβης της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη, με έδρα τη Ρώμη, ως μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στον οργανισμό FAO (με αρμοδιότητα τη διατροφή και τη γεωργία).
 
Κατόπιν επιθυμίας του, η σορός του αποτεφρώθηκε. Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί, θα του αποδωθούν τιμές στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

Συμπληρωματική πηγή: ecured.cu


Με τον Φιντέ Κάστρο στην Παγκόσμια Σύνοδο του FAO (1996)

Μέλος του επαναστατικού στρατού ( στο κέντρο, 1958)

[1] Federación Estudiantil Universitaria: Πανεπιστημιακή Φοιτητική Ομοσπονδία
[2] Unión de Periodistas de Cuba: Ένωση Δημοσιογράφων Κούβας
[3] Unión de Escritores y Artistas de Cuba: Ένωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Κούβας