Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Οι βολιβιανοί τιμούν την Hμέρα Eθνικής Aξιοπρέπειας

Πηγή: Telesur

Η κυβέρνηση και κοινωνικές οργανώσεις της Βολιβίας γιόρτασαν την Πέμπτη την Ημέρα Εθνικής Aξιοπρέπειας, που τιμά το τέλος μιας σφαγής που συνέβη πριν 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα.

Το Οκτώβριο του 2003, ο Σάντσες ντε Λοσάδα διέταξε την αστυνομική καταστολή των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να εξάγει φυσικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η πράξη βίας άφησε πίσω της τουλάχιστο 58 νεκρoύς και 500 τραυματίες.
 

Για την τιμητική αυτή εκδήλωση έχουν συγκληθεί τα κοινωνικά και αγροτικά κινήματα της Βολιβίας, για μια μαζική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Ελ Άλτο, την δορυφορική πόλη της πρωτεύουσας Λα Πας, επίκεντρο των διαμαρτυριών εναντίον του τότε προέδρου Σάντσες ντε Λοσάδα.
 
Οι οργανώσεις που συγκροτούν το Σύμφωνο Ενότητας και την Εθνική Συντονιστική για την Αλλαγή (Conalcam) έχουν καλέσει 10.000 άτομα να συγκεντρωθούν στη Λεωφόρο της 6ης Μάρτη στο Ελ Άλτο.
 
Οι βολιβιανοί αναμένουν ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης θα θεσπιστεί ο νόμος που θα ανακηρύξει την 17η Οκτώβρη Ημέρα Εθνικής Αξιοπρέπειας. Ο βολιβιανός πρόεδρος, Έβο Μοράλες, επιβεβαίωσε την παρουσία του την Πέμπτη στο Ελ Έλτο για να προωθήσει τη διαδικασία που θα καθιερώσει και τυπικά την ημερομηνία αυτή ως Ημέρα Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Η Βολιβία έχει δρομολογήσει διαδικασία για να πετύχει την έκδοση του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, ο οποίος έχει πάρει άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την προηγούμενη βδομάδα η εισαγγελία προσέλαβε μια ομάδα δικηγόρων στις ΗΠΑ και ένα μεταφραστή για να αποδώσει στα αγγλικά τα έγγραφα που αντιστοιχούν στη νομική διαδικασία.
 
Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα έκδοσης που κάνει η Βολιβία, καθώς το Σεπτέμβριο του 2012 η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το προηγούμενο αίτημα λόγω υποτιθέμενης ασυμβατότητας ανάμεσα στις νομοθεσίες των δύο χωρών σχετικά με τα εγκλήματα για τα οποία καταζητείται ο Σάντσες ντε Λοσάδα και δύο εκ των υπουργών του.