Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Μαζικό συλλαλητήριο για την Παιδεία στην Χιλή

Πηγή: rtve.es

Με την συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, σπουδαστών και καθηγητών έλαβε χώρα στο Σαντιάγκο μεγάλη συγκέντρωση-πορεία, ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά μαζικό συλλαλητήριο που γίνεται φέτος στην χιλιανή πρωτεύουσα με κύριο αίτημα να υπάρξουν προοδευτικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα Παιδείας, να καταργηθούν δίδακτρα και να δωθεί μεγαλύτερος ρόλος στους φοιτητές στην λήψη αποφάσεων που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η τοπική αστυνομία υπολόγισε πως στο συλλαλητήριο μετείχαν περί τα 18.000 άτομα, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για περισσότερους από 50.000 διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους του Σαντιάγκο απαιτώντας να αλλάξει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έχει ουσιαστικά "κληρονομηθεί" από την εποχή του...δικτάτορα Πινοσέτ. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική με εξαίρεση έκτροπα που δημιούργησε μια ομάδα κουκουλοφόρων η οποία συγκρούστηκε με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Το μαθητικό-φοιτητικό κίνημα της Χιλής επιχειρεί να θέσει την Παιδεία στο επίκεντρο των εκλογών της 17ης Νοέμβρη, όπου η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπασελέ προβάλλεται ως φαβορί απέναντι στην συντηρητική αντίπαλο της Έβελιν Ματέι. Μέχρι στιγμής και οι δύο υποψήφιες έχουν αρκεστεί σε υποσχέσεις χωρίς να προχωρούν σε επί της ουσίας διάλογο και δεσμεύσεις απέναντι στα αιτήματα των φοιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες (40 συνολικά μέσα σε ένα χρόνο) μαζικές διαδηλώσεις είχαν λάβει χώρα το 2011 πιέζοντας την τότε κυβέρνηση Πινιέρα να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.