Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Χίλιοι κουβανοί γιατροί ενισχύουν το σύστημα υγείας του Εκουαδόρ


Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έχει θέσει στόχο να προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη και καλύτερη περίθαλψη οικογενειακής και προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους αγροτικών περιοχών. Γι’ αυτό το σκοπό εκτιμάται ότι θα χορηγήσει περί τα 30 εκ. δολάρια για να προσλάβει ξένους γιατρούς.

Το Εκουαδόρ σχεδιάζει να μελετήσει και να αντιγράψει το μοντέλο υγείας που κυριαρχεί στην Κούβα, έτσι ώστε οι πολίτες της χώρας να έχουν καλύτερη κάλυψη και περίθαλψη. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα από το Ναγιόν στα ΒΑ της χώρας του Ισημερινού, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα El Telégrafo.



Ο πρόεδρος εξήγησε ότι τα βασικά εμπόδια για να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος της κυβέρνησής του είναι η έλλειψη γιατρών που να είναι ειδικευμένοι στην προληπτική ιατρική και η ύπαρξη πολλών διαφορετικών συστημάτων δημόσιας υγείας. Αναφερόμενος στην Κούβα, σημείωσε ότι εκεί υπάρχει το σύστημα «Οικογενειακοί Γιατροί» [médicos de familia], έτσι όλοι γνωρίζουν το γιατρό τους. Για παράδειγμα, μια έγκυο γυναίκα την βλέπει πρώτα ο (οικογενειακός) γιατρός και μετά πάει σε κάποιον πιο εξειδικευμένο ή στο γυναικολόγο.

Ο Κορέα υποστήριξε ότι αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί στο Εκουαδόρ, με δεδομένο ότι πολλοί εκπαιδευόμενοι γιατροί θέλουν να ειδικευτούν στη νευροχειρουργική και κανείς δε θέλει να γίνει οικογενειακός γιατρός. Ανακοίνωσε ότι γι’ αυτό το σκοπό θα έρθουν 1.000 κουβανοί γιατροί – κάτι που θα στοιχίσει στο κράτος 30 εκ. δολ. ετησίως – οι οποίοι θα παρέχουν οικογενειακή και προληπτική ιατρική σε αγροτικές περιοχές.

Σχολίασε επίσης ότι στην Κούβα υπάρχει ένα μόνο σύστημα υγείας, ενώ στο Εκουαδόρ υπάρχουν τέσσερα, μόνο στο δημόσιο τομέα. Υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να συγχωνευτεί το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης του Εκουαδόρ (IESS) με τους αντίστοιχους φορείς ασφάλισης των ενόπλων δυνάμεων (ISSFA), της αστυνομίας (ISSPOL) και των αγροτών (Seguro Campesino).

Τέλος, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ είπε ότι ελπίζει μια πιθανή αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας να μην προκαλέσει αντιπαράθεση με τα εμπλεκόμενα μέρη, την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης.

Σημείωση: Άλλη μια σημαντική επιτυχία γιατρών που εκπαιδεύτηκαν στην Κούβα. 30 περίπου κουβανοί και αργεντίνοι γιατροί, οι περισσότεροι πτυχιούχοι του ELAM (Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή της Αβάνας), ταξίδεψαν στο Γκαν Γκαν της Παταγονίας (στο Νότο της Αργεντινής) και περιέθαλψαν τουλάχιστο 200 ασθενείς, οι περισσότεροι από αυτούς ιθαγενείς Μαπούτσε. Σύμφωνα με την Αλέιδα Γκεβάρα, που συνόδεψε τους νέους γιατρούς, η αποστολή ήταν μια "ομορφη ανθρωπιστική χειρονομία", και "οι μέρες δύσκολες, αλλά και μέρες γιορτής και χαράς", φροντίζοντας τους κατοίκους αυτής της τόσο δυσπρόσιτης περιοχής της ηπείρου (Πηγή: Cubadebate).