Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση του Ραμόν Λαμπανίνο στην 8η συνάντηση κουβανών κατοίκων Ευρώπης στην Αθήνα

Ramón Labañino Salazar

Ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες της στην Αθήνα η 8η συνάντηση Κουβανών κατοίκων Ευρώπης, με ένα ανέλπιστο και συγκινητικό κλείσιμο: τα λόγια που απηύθυνε ο Ραμόν Λαμπανίνο στους παρευρισκόμενους, από τη φυλακή στο Κεντάκι των ΗΠΑ όπου κρατείται.

Η παρέμβαση του Λαμπανίνο, ενός από τους Πέντε Κουβανούς Ήρωες (Cinco Heroes), έγινε μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης. Ο παριστάμενοι άκουσαν σιωπηλοί και συγκινημένοι την φωνή του Ραμόν. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε χάρη στην κόρη του Αϊλί, η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση.



«Όλοι εσείς είστε επίσης oι Πέντε, όπως εμείς», είπε ο Ραμόν στους συμπατριώτες του, τους οποίους ευχαρίστησε για όλη τη δουλειά που κάνει το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης υπέρ της απελευθέρωσης των Πέντε, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να παραμείνουν ενωμένοι για να συνεχίσουν τον αγώνα για την Κούβα. Ο Λαμπανίνο φάνηκε συγκινημένος που μπόρεσε να απευθυνθεί στους κουβανούς μετανάστες, πολλοί από τους οποίους τον άκουγαν με δάκρυα στα μάτια, λέγοντας ότι είναι σίγουρος ότι χάρη στις προσπάθειες όλων θα φτάσουν στην ελευθερία, καθώς «ακόμα μένουν λιγότερα (να γίνουν) από ότι στην αρχή», όπως τόνισε.

Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στην υπόθεση των Πέντε ευχαρίστησε και η Αϊλί Λαμπανίνο, μεγαλύτερη κόρη του Ραμόν, λέγοντας ότι «(το κίνημα) μας έχει εμποτίσει με μια ενέργεια που ως οικογένειες και άνθρωποι χρειαζόμαστε». Είπε επίσης ότι λυπάται για τον αναξιοπρεπή ρόλο των μεγάλων διεθνών συγκροτημάτων τύπου, που αποσιωπούν το θέμα των Πέντε, και κάλεσε «να εισβάλουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αγγίξουμε κάθε έναν από τους φίλους μας και να τους πολλαπλασιάσουμε για να πετύχουμε να γυρίσουν στα σπίτια τους, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Η συνάντηση, που έλαβε χώρα στο κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο Όσκαρ, ολοκληρώθηκε με τα συμβολικά αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Χοσέ Μαρτί, έργο του κουβανού γλύπτη Φέλιξ Μαδριγάλ Ετσεμεντία, που θα τοποθετηθεί σε πλατεία της Αθήνας μαζί με άλλα γλυπτά επιφανών προσωπικοτήτων της Λατινικής Αμερικής. 
Μεταξύ των αποφάσεων που πάρθηκαν στην διήμερη σύνοδο περιλαμβάνονται ένα φιλόδοξο οργανωτικό σχέδιο που θα συντονίζει όλες τις οργανώσεις κουβανών στην Ευρώπη, και η επιλογή της Βιέννης για την επόμενη (9η) διοργάνωση τον Οκτώβριο του 2014. Η προτοιμασία γι’ αυτό το γεγονός θα γίνει μέσω της νέας διαδικτυακής πύλης Cubava.cu (βλ. και Reflejos: Το κουβανικό blogger είναι γεγονός!).