Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

8η συνάντηση Κουβανών από όλη την Ευρώπη στην Αθήνα (19 - 20 Οκτώβρη)

Πηγή: Prensa Latina

Κουβανοί που κατοικούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες θα συναντηθούν στην Αθήνα αυτό το σαββατοκύριακο, στα πλαίσια περιφερειακής συνάντησης με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο κουβανικό έθνος και τους μετανάστες της στο εξωτερικό.
 
Η 8η περιφερειακή συνάντηση Κουβανών κατοικούντων στην Ευρώπη θα λάβει χώρα το Σάββατο και την Κυριακή με την παρουσία περί των 80 αντιπροσώπων απ' όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και πρωταρχικό στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και πρωτοβουλιών υποστήριξης για την Κούβα.
 
Η Τάνια Καμπρέρα, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, δήλωσε στο πρακτορείο Prensa Latina ότι ανάμεσα στα ζητήματα που θα αναλυθούν θα είναι ο οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός κατά της Κούβας που επιβάλουν οι ΗΠΑ εδώ και πάνω από 50 χρόνια, καθώς και οι νέοι μεταναστευτικοί και εμπορικοί νόμοι στο νησί.

Επιπλέον θα εκφραστεί η υποστήριξη υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των τεσσάρων κουβανών που παραμένουν κρατούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδικασμένοι άδικα για κατασκοπία σε βαριές ποινές ενώ κατέγραφαν την εγκληματική δραστηριότητα αντικουβανικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι Χεράρδο Γκονσάλες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο και Φερνάντο Γκονσάλες - μαζί με τον Ρενέ Γκονσάλες που εξέτισε πλήρως την ποινή του και επέστρεψε πρόσφατα στην Κούβα - έχουν γίνει διεθνώς γνωστοί ως οι "Πέντε" στις καμπάνιες για την επελευθέρωσή τους.

Επίσης, με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Κουλτούρας (Día de la Cultura Nacional), την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μιας προτομής του Χοσέ Μαρτί, του "Αποστόλου" της ανεξαρτησίας της Κούβας, έργο του γλύπτη Φέλιξ Μαδριγάλ Ετσεμεντία.

Αυτή η όγδοη διοργάνωση, ενός θεσμού που διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης, οργανώνεται από την ένωση κουβανών κατοίκων στην Ελλάδα "Soy Cubano", σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κουβανικές οργανώσεις μεταναστών που θα εκπροσωπούνται στην Αθήνα.