Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Αλφαβητισμού: Εξαιρετικές επιδόσεις από την Κούβα στην Εκπαίδευση

Πηγή: Cubadebate

Tην Κυριακή 8/9 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Αλφαβητισμού, που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1967 για να καταπολεμήσει τη μάστιγα του αναλφαβητισμού που έπληττε τότε τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμα και σήμερα περί τα 67 εκ. παιδιά στον κόσμο δεν παρακολουθούν πρωτοβάθμια εκπαίδευση και άλλα 72 εκ. ενήλικες δεν απολαμβάνουν επίσης το δικαίωμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κούβα είχε πετύχει  να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τον αναλφαβητισμό ήδη από το 1961, μόλις 2 χρόνια μετά το θρίαμβο της Επανάστασης. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της εφημερίδας Juventud Rebelde, λίγες μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους 2013-2014, οι σχολικές αίθουσες της Κούβας φιλοξενούν γύρω στα 2 εκ. μαθητές (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και 200 χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημιακής βαθμίδας.

Σύμφωνα επίσης με την Juventud Rebelde, η Κούβα δεν αρκείται σε αυτό το τοπικό επίτευγμα αλλά βοηθά και τον υπόλοιπο κόσμο να αντιμετωπίσει τον αναλφαβητισμό και από το 2001 έχει αρχίσει να δουλεύει με μια πρωτοποριακή μέθοδο μάθησης γραφής και ανάγνωσης. Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον ιστορικό ηγέτη της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, και η επιτυχία της οφείλει τα μέγιστα στην επιμονή της κουβανής καθηγήτριας Λεονέλα Ρέλις, δημιουργό μαζί με την ομάδα της του εκπαιδευτικού προγράμματος Yo, sí puedo [Ναι, κι εγώ μπορώ].

Η προσφορά αυτή των κουβανών βοήθησε περισσότερα από 7 εκ. ανθρώπους σε 30 χώρες να μάθουν γράμματα. Σαν αποτέλεσμα, η Βενεζουέλα ανακηρύχθηκε ελεύθερη από αναλφαβητισμό το 2003 και ακολούθησαν η Βολιβία και η Νικαράγουα. Επιπλέον, η συνεισφορά της Κούβας κέρδισε το 2001 και το 2002 την τιμητική αναφορά του Βραβείου Αλφαβητισμού Ρέι Σεϊγιόνγκ, που απονέμει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Το 2006 η χώρα ξανακέρδισε αυτή τη διάκριση για την ανάπτυξη προγραμμάτων βασικής εκμάθησης σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου έφτασε το Yo, sí puedo σε διάφορες γλώσσες.

216.876 πολίτες της Αγκόλας έμαθαν γραφή και ανάγνωση με την κουβανική μέθοδο, ενώ στην Αργεντινή άλλες 24.000. Η βοήθεια αλληλεγγύης της Κούβας ευνοεί επίσης τη συνέχιση των σπουδών με προγράμματα όπως τα Ya puedo leer y escribir [μπορώ πια να διαβάζω και να γράφω] και Yo, sí puedo seguir [Ναι, μπορώ να συνεχίσω].