Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Οι 9 υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή

Michelle Bachelet
Πηγή: Telesur

Η Εκλογική Υπηρεσία της Χιλής (SERVEL) επικύρωσε τις εννέα υποψηφιότητες που κατατέθηκαν για να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, με επικρατέστερη αυτή της πρώην προέδρου Μισέλ Μπασελέ. 

Οι υποψηφιότητες για να επικυρωθούν όφειλαν να συνοδεύονται από 36.000 τουλάχιστον υπογραφές υποστηρικτών, με εξαίρεση της Μπασελέ, της οποίας η υποφηφιότητα επικυρώθηκε αυτόματα αφού κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του κόμματός της στις 30 Ιουνίου. Αντίθετα, η βασική της αντίπαλος, Έβελιν Ματέι, έπρεπε να συγκεντρώσει υπογραφές γιατί επελέγη ως υποψήφια από δύο κόμματα της δεξιάς μετά την παραίτηση του νικητή των προκριματικών εκλογών, Πάμπλο Λονγκέιρα, όταν του διαγνώστηκε κατάθλιψη.


Αναλυτικά οι εννέα υποψήφιοι πρόεδροι για τη θητεία 2014 - 2018:
  1.  H παιδίατρος Μισέλ Μπασελέ, 61 ετών. Υποστηρίζεται από συνασπισμό κεντροαριστερών κομμάτων (Νέα Πλειοψηφία), με μεγαλύτερο το Σοσιαλιστικό. Το 2006 εξελέγη πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής. Από το 2010 μέχρι το Μάιο του 2013 ήταν διευθύντρια του τομέα γυναικών του ΟΗΕ. Ο πατέρας της ήταν συνεργάτης του Σαλβαδόρ Αλιέντε, που βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της χούντας του Πινοτσέτ και πέθανε στη φυλακή.
  2. H 59χρονη οικονομολόγος Έβελιν Ματέι είναι η υποψήφια της δεξιάς "Συμμαχίας", με κύριο συστατικό την Ανεξάρτηση Δημοκρατική Ένωση (UDI), απότοκο του καθεστώτος του στρατηγού Πινοτσέτ. Χρημάτισε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην απερχόμενη κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα.
  3. Η ακτιβίστρια Ροξάνα Μιράντα, 46 ετών, η οποία έγινε γνωστή στην πολιτική σκηνή έξι χρόνια πριν ως επικεφαλής κινήματος οφειλετών ενυπόθηκαν δανείων. Κατεβαίνει υποψήφια του Κόμματος Ισότητας.
  4. Ο αριστερός οικονομολόγος Μαρσέλ Κλάουντε, 56 ετών, υποστηρίζεται από το Ανθρωπιστικό Κόμμα. Έχει μεγάλη απήχηση στο φοιτητικό κίνημα.
  5. Ο περιβαλλοντολόγος Αλμπέρτο Σφέιρ, 65 ετών. Πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστηρίζεται από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων και έχει τον τίτλο του "πνευματικού ηγέτη".
  6. Ο 50χρονος δικηγόρος Αλφρέδο Χοσελίν Χολτ, πρώην βουλευτής των χριστιανοδημοκρατών (ανεξάρτητος).
  7. Ο οικονομολόγος Φράνκο Παρίσι, 46 ετών (ανεξάρτητος). Αυτοπροσιορίζεται ως "σοσιαλφιλελεύθερος".
  8. Ο 62χρονος πολιτειολόγος Ρικάρντο Ισραέλ, υποψήφιος με το κεντρώο Ανεξάρτητο Περιφερειακό Κόμμα (PRI).
  9. Ο κινηματογραφιστής Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι είναι ο νεότερος υποψήφιος (40 ετών). Πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές όπου έλαβε το 20% των φήφων. Υποστηρίζεται από το Προοδευτικό Κόμμα (PRO), κεντροαριστερής ιδεολογίας, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 2010.
Για την ώρα δεν υπάρχουν σφυγμομετρήσεις με όλους τους υποψηφίους στο ερωτηματολόγιο. Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η Μπασελέ συγκέντρωνε πλέον του 40% στην πρόθεση ψήφου.

Οι προεδρικές εκλογές του 2013 έχουν το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων εδώ και 75 χρόνια. Άλλες εκλογικές αναμετρήσεις με πολλούς υποψηφίους ήταν αυτές του 1993 και 1999, με έξι κάθε φορά.

Το SERVEL δημοσίευσε επίσης των κατάλογο των υποφηφίων βουλευτών για το κοινοβούλιο που εκπλήρωναν τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος.