Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Βενεζουέλα και Κούβα τιμούν τα 200 χρόνια από τη θριαμβευτική είσοδο του Μπολίβαρ στο Καράκας

Πηγές: Cubadebate, AVN

Στις 6 Αυγούστου γιορτάστηκε στη Βενεζουέλα η επέτειος των 200 χρόνων από την θριαμβευτική είσοδο στο Καράκας του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, με εκδηλώσεις αναπαράστασης των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στα πλαίσια της λεγόμενης "Θαυμαστής εκστρατείας", κατά τον πόλεμο ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Η παρέλαση - με ηθοποιούς που αναπαριστούσαν προσωπικότητες της εποχής - είχε επικεφαλής έναν Σιμόν Μπολίβαρ πάνω στο λευκό του άλογο, να περιφέρεται στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας μέχρι να φτάσει στην έδρα της κυβέρνησης.


Εκεί, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έκανε μια ανασκόπηση της ζωής και της δράσης του Μπολίβαρ μέχρι την θριαμβευτική του είσοδο στο Καράκας, μετά από λαμπρούς θριάμβους σε βάρος των στρατευμάτων του βασιλιά της Ισπανίας, και θύμισε ότι "ήταν οι λαοί αυτοί που του έδωσαν τον τίτλο του Απελευθερωτή".

Επιπλέον, εκθείασε τον μπολιβαριανό ηγέτη Ούγκο Τσάβες, "ο οποίος ήταν ο μεγάλος διεκδικητής του Μπολίβαρ, αυτός που τον έφερε στο παρόν και τον έκανε παιδί, νέο και εργάτη".

Εορτασμοί έγιναν και στην Κούβα,όπου κουβανοί και βενεζουελανοί νέοι τίμησαν στην Αβάνα την επέτειο. Από το μνημείο στον Απελευθερωτή, στη Λεωφόρο των Προέδρων, στο Βεδάδο, μέχρι τον Οίκο Σιμόν Μπολίβαρ, στο ιστορικό κέντρο της Αβάνας, περέλασαν 200 νέοι, ανάμεσά τους 50 βενεζουελανοί, τελειόφοιτοι ιατρικής στο νησί.

Ο Εντγκάρντο Ραμίρες, πρέσβης της Βενεζουέλας στην Κούβα, τόνισε τη σημασία εκείνης της στρατιωτικής ενέργειας, μιας από τις λαμπρότερες στη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης και η οποία είχε πάντα επιθετική στρατηγική.



Η "Θαυμαστή Εκστρατεία" ξεκίνησε στην Κούκουτα της Κολομβίας στις 28 Φεβρουαρίου 1813 και κατέληξε στο Καράκας στις 6 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς,  με την θριαμβευτική είσοδο του Μπολίβαρ στο Καράκας, μετά από πορεία 1.000 χιλιομέτρων.

Η πολεμική καμπάνια πέρασε από τη μεθοριακή επαρχία Τάτσιρα, όπου δόθηκε η μάχη του Νικιτάο, κατόπιν από τη Μέριδα, στη συνέχεια από το Τρουχίγιο, όπου δόθηκε η μάχη του Οσπίνο, από το Μπαρίνας - γενέτειρα του Ούγκο Τσάβες - και την κεντρική Βενεζουέλα για να φτάσει στo Καράκας, έδρα της παλιάς Γενικής Καπιτανίας και πρωτεύουσα μετά την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας.

Η εκστρατεία αυτή πέτυχε την ανεξαρτησία των επαρχιών Μέριδα, Μπαρίνας, Τρουχίγιο και Καράκας, και άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση της Δεύτερης Δημοκρατίας.