Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ο Φιντέλ Κάστρο επίτιμος διδάκτωρ στρατιωτικών επιστημών

Πηγες: Granma, Cubadebate

Ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, έλαβε την Τετάρτη στην Αβάνα τον τίτλο του διδάκτορα "τιμής ένεκεν" Στρατιωτικών Επιστημών, από την Ακαδημία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FAR) "Στρατηγός Μάξιμο Γκόμες".

Ο διευθυντής της στρατιωτικής ακαδημίας, στρατηγός Ρομπέρτο Λεγκρά Σοτολόνγκο, τόνισε στην τελετή την καθοριστική συνεισφορά του Φιντέλ στην λειτουργία της σχολής, στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του κουβανικού στρατιωτικού δόγματος και την αφιέρωσή στην "άμυνα του λαού και στους πιο σεμνούς σκοπούς".

Σύμφωνα με την εθνική τηλεόραση, στην απονομή μνημονεύτηκε ο στρατηγικός ρόλος του  επαναστάτη ηγέτη στις διεθνιστικές αποστολές στη Αφρική, κατά της διάρκεια της Κρίσης του Οκτώβρη και στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων από μισθοφορικές δυνάμεις. Η απονομή του τίτλου του επίτημου διδάκτορα στο Φιντέλ πραγματοποιήθηκε ως μέρος των δραστηριοτήτων για την 50η επέτειο της στρατιωτικής ακαδημίας FAR Μάξιμο Γκόμες.



Στην τελετή παρεβρέθη ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος παρέλαβε τον τίτλο εκ μέρους του αδελφού του. Επιπλέον, συμμετείχαν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού, όπως ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μιγέλ Ντίας Κανέλ, ο κομαντάντε και αντιπρόεδρος επίσης Ραμίρο Βαλντές, οι στρατηγοί Λεοπόλδο Σίντρα Φρίας (υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων) και Αμπελάρδο Κολομέ Ιμπάρα (υπουργός Εσωτερικών) κ.α.

Η ακαδημία Μάξιμο Γκόμες, μέσα σε μισό αιώνα έχει δει πολλές γενιές αξιωματικών να περνούν από τις τάξεις της, πολλοί από τους οποίους έχουν υπηρετήσει και υπηρετούν σε σημαντικές θέσεις στην ηγεσία του στρατεύματος. Ένα άλλο επίτευγμα της σχολής είναι ότι το υψηλό επίπεδο επιστημονικής, επαγγελματικής και εκπαιδευτικής εξειδίκευσης που παρέχει στους αποφοίτους της, σύμφωνα με το στρατηγό Ραμόν Εσπινόσα ΜΑρτίν, υφυπουργό των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων.