Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Διπλωματικό θρίλερ με την προσγείωση του αεροσκάφους του Ε. Μοράλες στην Ευρώπη

Πηγές: Telesur, Cubadebate

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ξέσπασε μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης όταν οι αρχές της Πορτογαλίας και της Γαλλίας αρχικά, και της Ισπανίας και της Ιταλίας στη συνέχεια, δεν επέτρεψαν την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους τύπου Falcon 900 στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, επιστρέφοντας από τη Μόσχα όπου είχε μεταβεί για τη σύνοδο των εξαγωγικών χωρών φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους για τη μη χορήγηση άδειας διέλευσης και προσγείωσης του αεροσκάφους, αλλά φαίνεται ότι ο πραγματικός λόγος ήταν αίτημα των ΗΠΑ, εξαιτίας της -αστήρικτης- υποψίας ότι με το προεδρικό αεροσκάφος επεδίωκε να φυγαδευτεί ο πρώην μυστικός πράκτορας και νυν συνεργάτης του Wikileaks, Έντουαρντ Σνόουντεν.


Τελικά το αεροσκάφος του Έβο Μοράλες προσγειώθηκε στη Βιέννη, μετά από πολλές ώρες στον αέρα που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή του προέδρου και του πληρώματος. Εκεί ζητήθηκε να γίνει έλεγχος στο αεροσκάφος πριν του δωθεί άδεια αναχώρησης, την οποία αρνήθηκε ο Έβο Μοράλες επικαλούμενος τη διπλωματική ιδιότητα της αποστολής και τις διεθνείς συνθήκες. Τελικά το αεροσκάφος αναχώρησε μετά από 13 ώρες στην αυστριακή πρωτεύουσα και, αφού πήρε τελικά άδεια από την Ισπανία για να προσγειωθεί στα Κανάρια, επιστρέφει στη Βολιβία με ενδιάμεσο σταθμό τη Βραζιλία.

Το δυσάρεστο αυτό συμβάν καταδίκασε η κυβέρνηση της Βολιβίας, μέσω του αντιπροέδρου Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα ο οποίος μίλησε για "απαγωγή του προέδρου από τον ιμπεριαλισμό", καθώς και η κυβέρνηση της Κούβας. Για την Πέμπτη 4 Ιουλίου έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο η UNASUR για να καθορίσουν οι χώρες της Νοτίου Αμερικής τη στάση τους σχετικά με αυτό το θέμα.