Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Νέα πρόστιμα από τις ΗΠΑ σε εταιρίες που συναλλάσσονται με την Κούβα

Πηγή: Cubadebate
Ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της Κούβας (Γραφείο ΗΠΑ) 
 
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαυξήσει τις ενέργειες οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό την αιχμή του δόρατος, το Γραφείο για τον Έλεγχο Στοιχείων Ενεργητικού στο Εξωτερικό (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών (Treasury Department).

Στις 28 Ιουνίου το εν λόγω γραφείο επέβαλε πρόστιμα σε μια από τις σημαντικότερες τράπεζες της Ιταλίας, την Intesa Sanpaolo S.p.A., υποχρεώνοντάς την να πληρώσει 2.949.030 δολάρια ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το OFAC, το ιταλικό τραπεζικό ίδρυμα διενήργησε 53 συναλλαγές υπέρ της Κούβας ανάμεσα στα έτη 2004 και 2008. Η εξωχώρια εφαρμογή αυτής της κύρωσης δείχνει καθαρά την ξεδιαντροπιά με την οποία οι ΗΠΑ μεταχειρίζονται τους ευρωπαίους συνεταίρους τους και δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για άλλες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Κούβα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στις 22 Ιουλίου το OFAC επέβαλε κι άλλο πρόστιμο με το πρόσχημα της παραβίασης του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού κατά της Κούβας (εμπάργκο), αυτή τη φορά 5.226.120 δολαρίων, το μεγαλύτερο της τρέχουσας χρονιάς. Θύμα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία (tour operator) των ΗΠΑ, η American Express Travel Related Services Company. Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο πρόστιμο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και το πέμπτο από την αρχή του έτους.

Το OFAC ανακοίνωσε αυτή την τελευταία κύρωση αφού ολοκλήρωσε λεπτομερή έρευνα, συνεπή με την εμμονή των ΗΠΑ να αποφύγουν με κάθε τίμημα ώστε οι πολίτες τους να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Κούβα. Η ταξιδιωτική επιχείρηση κατηγορείται ότι μέσω θυγατρικών της στο εξωτερικό, καθώς και γραφεία αντιπροσώπευσης εκτός των ΗΠΑ, πούλησε 14.487 αεροπορικά εισιτήρια για την Κούβα μέσω τρίτων χωρών, κάνοντας κατάχρηση της άδειας που έχει η American Express Travel για να διοργανώνει ταξίδια στο νησί για γκρουπ τουριστών «από χώρα σε χώρα». 
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ για άλλη μια φορά κάνει παράλογες παραχωρήσεις στους πολέμιους της αλλαγής πολιτικής απέναντι στην Κούβα, αγνοώντας το ευρύ λαϊκό αίτημα για πλήρη απελευθέρωση των ταξιδιών στο νησί. Ταυτόχρονα, ενισχύει την εφαρμογή του εμπράγκο στο εξωτερικό βάζοντας πρόστιμα σε ξένες και εγχώριες εταιρίες για τις δραστηριότητές τους σε τρίτες χώρες. Ο κύριος σκοπός αυτής της εγκληματικής και απάνθρωπης πολιτικής συνεχίζει να είναι να προκαλέσει ζημιά και πόνο στον κουβανικό λαό.