Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Συνάντηση Φιντέλ Κάστρο και Νικολάς Μαδούρο στην Αβάνα

Πηγή: Prensa Latina

ΑΒΑΝΑ - “Ιστορική” χαρακτήρισε την συνάντηση του με τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Φιντέλ και Μαδούρο συναντήθηκαν στην Αβάνα στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της 26η Ιούλη στην κουβανική πρωτεύουσα. Όπως μετέδωσε το Cubadebate, κατά την συνάντηση ο Μαδούρο δώρησε στον Φιντέλ έναν ιδιόχειρο πίνακα ζωγραφικής του Ούγκο Τσάβες, από αυτούς που ο εκλιπών ηγέτης της μπολιβαριανής επανάστασης είχε σχεδιάσει στη διάρκεια της νοσηλείας του στην Κούβα. Ο Ν.Μαδούρο παρουσίασε επίσης στον Φιντέλ το βιβλίο του Ιγνάσιο Ραμονέ “Mi Privera Vida” (Η Πρώτη μου ζωή) το οποίο περιλαμβάνει μια μακρά συνέντευξη με τον Τσάβες, από τις πλέον πλήρεις αναφορικά με τη ζωή του ηγέτη.
 
Κατά την συνάντηση, Κάστρο και Μαδούρο συζήτησαν για τον επαναστατικό αγώνα στην Κούβα, την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα και την σημασία που αυτή η ενέργεια είχε, καθώς και για το παράδειγμα του Τσάβες. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στο σπουδαίο έργο του εκλιπόντος ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης και στην προσπάθεια του να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα του Σιμόν Μπολίβαρ για μια ενωμένη λατινική Αμερική.

Απ' την συνάντηση δεν έλλειψαν και οι συζητήσεις για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της λατινικής Αμερικής αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, η επάρκεια τροφίμων, η διατήρηση της ειρήνης και οι κλιματικές αλλαγές.

Από την πλευρά του ο Φιντέλ – για τον οποίο ο πρόεδρος της Ουρουγουάης δήλωσε ότι διατηρεί στο ακέραιο την οξεία πολιτική του σκέψη – παρέδωσε στο Μαδούρο επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών που παρεβρέθησαν στους εορτασμούς για την 60η επέτειο από την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα.