Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η εξαετία Καλδερόν η πιο βίαιη για τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό

Felipe de Jesús Calderón Hinojosa
Πηγή: La Jornada
Του Φερνάντο Καμάτσο

Η εξαετία του πρώην προέδρου του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) ήταν η πιο βίαιη για τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταγράφηκαν συνολικά 258 επιθέσεις στην ελευθερία της έκφρασης, όπως αποκάλυψε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Επικοινωνίας (CENCOS) στην έκθεση «Γιατί τόση σιωπή; Επαναλαμβανόμενη ζημιά στην ελευθερία της έκφρασης στο Μεξικό».

Το 185 σελίδων έγγραφο κάνει λεπτομερή ανάλυση στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεξικανοί δημοσιογράφοι, που ποικίλουν από δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις μέχρι πιο «διακριτικές» ενέργειες εκφοβισμού με σκοπό να παρεμποδίσουν την εργασία τους.


Στο κεφάλαιο «Πρόσωπα της μνήμης» παρουσιάζονται οκτώ περιπτώσεις ανθρωποκτονίας και τέσσερις εξαφάνισεις, η πλειοψηφία των οποίων συνέβησαν στην πολιτεία της Βερακρούς, η οποία έγινε η πιο επικίνδυνη περιοχή για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, η έκθεση χωρίζει το σύνολο των καταγραμμένων επιθέσεων σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες, σύμφωνα με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της δουλειάς κάθε δημοσιογράφου, τον τρόπο επίθεσης και μια λίστα των φερόμενων ως υπευθύνων. Τέλος, το έγγραφο του CENCOS αναλύει ποια ήταν η ανταπόκριση των αρχών απέναντι στις επιθέσεις και κάνει μια σειρά από προτάσεις από την οπτική γωνία των ακαδημαϊκών, των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, από τις οποίες ξεχωρίζει η ανάγκη να οργανωθεί η συλλογική άμυνα για όλες τις περιπτώσεις.