Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Γκουαντάναμο: Βασανιστήρια με το... θέλημα του Θεού

 του Íñigo Sáenz de Ugarte

106 κρατούμενοι του Γκουαντάναμο συνεχίζουν την απεργία πείνας. Από αυτούς, 45 τρέφονται παρά τη θέλησή τους με ρινογαστρικούς σωλήνες. Τώρα ξεκινάει το ραμαζάνι, ο μήνας στον οποίο οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε ούτε πίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη φυλακή όπου οι κρατούμενοι μπορούν να εγκλείονται για απεριόριστο χρόνο χωρίς δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, δεν μπορεί να επιτραπεί τέτοια παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους;

"Γνωρίζουμε ότι ο σεβασμός της νηστείας την ημέρα και η μη εισαγωγή οτιδήποτε από το στόμα ή τις φλέβες είναι ένα απαραίτητο συστατικό του σεβασμού των μουσουλμάνων στο ραμαζάνι", είπε ο λοχαγός Ρόμπερτ Ντουράντ, εκπρόσωπος της φυλακής. "Τους κρατούμενους σε απεργία πείνας τους διαβεβαιώνουμε ότι η διατήρηση της ζωής τους μέσω εξωτερικής λήψης τροφής δεν προσβάλει τους κανόνες της πίστης τους".

Το πιο περίεργο  είναι ότι ο στρατιωτικός δεν έχει πρόθεση να γίνει σαρκαστικός. Χωρίς δικαιώματα και τρεφόμενοι με τη βία αλλά με τρόπο αποδεκτό σύμφωνα με το Κοράνι. Βασανιζόμενοι, αλλά με τάξη. Καλως ήλθατε στην Αμερική, χώρα των ελευθεριών.