Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Επιστολή του Φιντέλ Κάστρο στο Ντανιέλ Ορτέγα για την 8η Σύνοδο της Petrocaribe

Πηγή: Cubadebate

Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης έστειλε την παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, με την ευκαιρία της 8ης Συνόδου της Petrocaribe [1] στη Μανάγκουα (28-30 Ιουνίου). Συμμετέχουν 18 χώρες μέλη και επιπλέον η Βολιβία και το Εκουαδόρ, ως προσκεκλημένες.

Αγαπητέ Ντανιέλ,

Με πολλή ικανοποίηση μόλις άκουσα τις εξαιρετικές παρεμβάσεις σου στην 8η Σύνοδο της Petrocaribe. Ήταν πολύ δίκαιο η έδρα αυτής της συνάντησης να οριστεί στη Νικαράγουα, μια χώρα που πέτυχε να απαλλαγεί από το ύπουλο πραξικόπημα της αυτοκρατορίας κάτω από τη διακυβέρνηση ενός από τους πιο αμόρφωτους και κυνικούς υποκριτές [2], επιλεγμένου από την ολιγαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. 


Με λεφτά από τα ναρκωτικά και τα όπλα, έβγαλε από τις φυλακές της Βενεζουέλας τον μεγαλύτερο τρομοκράτη της ομάδας που σχημάτισε η CIA για να καταστρέψει εν πτήση το κουβανικό αεροσκάφος της γραμμής στο οποίο ταξίδευαν 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους οι νέοι κουβανοί αθλητές που είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα Κεντρικής Αμερικής στην ξιφασκία. 

Σε πολλούς λαούς της Αμερικής Μας, όπως στην Αργεντινή, τη Χιλή, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, τη Βενεζουέλα, τον Παναμά, το Μεξικό και αλλού, άφησαν τα ματωμένα ίχνη τους οι έμμισθοι δολοφόνοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Η λίστα των εγκλημάτων και λεηλασιών που διέπραξαν στον υπόλοιπο κόσμο οι καταπιεστικές κυβερνήσεις και δυνάμεις της αυτοκρατορίας μαζί με τους μπάσταρδους συνεργούς τους είναι ατελείωτη και δε γίνεται να συμπεριληφθεί σ' αυτό το μήνυμα.

Σε σένα Ντανιέλ, και στη Ροσάριο, στέλνω τις ευχές μου για την θαυμάσια σημερινή συνάντηση.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω, μια τέτοια μέρα, την ειλικρινή, γενναία και καθαρή φωνή του Νικολάς Μαδούρο, ενός άνδρα με γνήσιες εργατικές καταβολές, σεμνού, έντιμου και φτωχού, που ποτέ δεν είχε φιλοδοξία για καμία θέση και σήμερα αναλαμβάνει να εκπληρώσει το καθήκον που του ανέθεσε ο αξέχαστος Ούγκο Τσάβες, ηγέτης της Μπολιβαριανής Επανάστασης, όταν οι τύχες της ζωής τον εμπόδισαν να συνεχίσει να αφιερώνει κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, σ' αυτό που σήμερα αποτελεί το πιο ευγενές όνειρο της ανθρωπότητας. Ο Μαδούρο έχει δείξει το ταλέντο, την ακεραιότητα και την ενέργεια που ο μεγάλος ηγέτης περίμενε απ' αυτόν.

Το ταλέντο λάμπει επίσης ανάμεσα στους ηγέτες που συναντιόνται στη Μανάγκουα. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί μαζί με την Πατρίδα του Μπολίβαρ και σε συνεργασία μ' αυτή, αγωνίζονται για το δικαίωμα των λαών στην υγεία, την παιδεία, την ανάπτυξη και την υλική και ηθική ευημερία.

Δεν μπορώ να τελειώσω αυτά τα λόφια χωρίς να εκφράσω τη συμπάθειά μου για τον Ραφαέλ Κορέα, πρόεδρο του Εκουαδόρ, που αυτές τις στιγμές, όταν η αυτοκρατορία απειλεί με πολέμους και την πιθανή χρήση προηγμένων όπλων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και στη Ρωσική Ομοσπονδία, δύο ισχυρά έθνη που ποτέ δεν υπήρξαν αποικιακές δυνάμεις και σήμερα είναι θύματα απειλητικών ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδίκασε απερίφραστα τις απειλές του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σε περίπτωση που το Εκουαδόρ παραχωρούσε το πολιτικό άσυλο που αιτήθηκε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ένα ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει: "Το Εκουαδόρ δεν δέχεται πιέσεις ούτε απειλές από κανέναν, και δεν εμπορεύεται με τις αρχές ούτε τις υποτάσει στα εμπορικά συμφέροντα [3] όσο σημαντικά κι αν είναι".

Ευχές σε όλους, Ντανιέλ. Για σένα Ροσάριο μια μεγάλη αγκαλιά.

Μέχρι τη νίκη για πάντα! Όπως θα έλεγε ο κομαντάντε μας Ούγκο Τσάβες.

Φιντέλ Κάστρο Ρους
29 Ιουνίου 2013

[1] Διακρατικός οργανισμός πετρελαίου που ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες το 2005 και περιλαμβάνει πλέον 18 χώρες της Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Βλ. επίσης:
[2] Αναφέρεται στο δικτάτορα Σομόσα που ανέτρεπε η επανάσταση των Σαντινίστας το 1979.
[3] Αναφέρεται σε απειλή των ΗΠΑ να άρουν δασμολογικές διευκολύνσεις προς το Εκουαδόρ αν η κυβέρνησή του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν (βλ. Telesur).