Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Μείωση της εγκληματικότητας στη Βενεζουέλα με το πρόγραμμα Patria Segura


Το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης της Βενεζουέλα με κωδική ονομασία Patria Segura ["Ασφαλής Πατρίδα"] φαίνεται να δίνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιφέρεια του Καράκας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων, Μιγέλ Ροντρίγκες Τόρες, παρατηρήθηκε μείωση των ανθρωποκτονιών κατά 55% στη συνοικία Πετάρε της πολιτείας Μιράντα (που περιλαμβάνει τμήμα της πρωτεύουσας).

Το πρόγραμμα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο πιλοτικά σε τέσσερις τομείς της πρωτεύουσας Καράκας. Περιλαμβάνει περιπολίες στις περισσότερο επιβαρυμένες από την εγκληματικότητα γειτονιές από μέλη των Μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων (FANB), της πολιτοφυλακής και της τοπικής αστυνομίας. Κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του προγράμματος αναπτύχθηκαν 3.000 στρατιώτες.



Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η εγκληματικότητα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Βενεζουέλας εδώ και αρκετά χρόνια, καταγράφοντας τον τρίτο χειρότερο δείκτη ανθρωποκτονιών στη Λατινική Αμερική (45,1 ανά 100.000 κατοίκους).

Η νέα κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το έντονο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, με πρωτοβουλίες όπως στρατηγικές αφοπλισμού των πολιτών και την προώθηση του «κινήματος ειρήνης» στα barrios, τις πιο υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί και στις πολιτείες Σούλια, Λαρά και Καραμπόμπο, με τη συμμετοχή 12.000 μελών των FANB. O πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε από τον πληθυσμό να στηρίξει το μέτρο, με χαρακτηριστικό του μήνυμα στο Twitter: «Η Ασφαλής Πατρίδα (Patria Segura) είναι ο αντικειμενικός στόχος που θα πετύχουμε για την ευτυχία όλων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του τεχνικού γραμματέα της Προεδρικής Επιτροπής για τον έλεγχο Όπλων, Πυραμαχικών και τον Αφοπλισμό, Πάμπλο Φερνάντες. Ο Φερνάντες επιβεβαίωσε ότι οι δείκτες εγκληματικότητας αρχίζουν να δείχνουν καθοδικές τάσεις και τόνισε επιπλέον την ανάγκη η αστυνομία να δουλέψει περισσότερο κοντά στην κοινωνία, έτσι ώστε να γίνει σεβαστή αντί να αποτελεί φόβητρο και οι πολίτες να συνεργάζονται μαζί της για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για τον αφοπλισμό και τον έλεγχο όπλων και πυρομαχικών, το οποίο αυτές τις μέρες συζητείται στο κοινοβούλιο, ο Φερνάντες εξήγησε ότι ο νέος νόμος θα δυσκολεύει τη διαδικασία απόκτησης οπλισμού, ενώ επίσης θα προωθεί την αχρήστευση των παράνομων όπλων και θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές για αδικήματα σχετικά με την παράνομη κατοχή και διακίνηση οπλισμού και πυραμαχικών.

Επιτυχίες είχαν τελευταία οι αρχές της Βενεζουέλας και στη δίωξη ναρκωτικών. Την Πέμπτη συνελήφθη στην πολιτεία Σούλια ο έμπορος ναρκωτικών Κάρλος Βαρέλα Σέρνα, καταζητούμενος στην Κολομβία και με «κόκκινο συναγερμό» για λογαριασμό του από την Interpol. Η σύλληψη ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Εθνικού Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΝΑ) και της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς. Ο Υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Μιγέλ Ροντρίγκες Τόρρες, χαρακτήρισε τη σύλληψη δείγμα της προόδου που επιτελείται στα πλαίσια του προγράμματος «Ασφαλής Πατρίδα».

Στις 27 Μαΐου η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέλασε τρεις ακόμα άνδρες στην Κολομβία, η οποία είχε ζητήσει την έκδοσή τους για εμπόριο ναρκωτικών και όπλων και ανθρωποκτονία, μεταξύ άλλων αδικημάτων. Συνολικά μέσα στο 2012 έγιναν 95 συλλήψεις για εμπόριο ναρκωτικών και οι 72 από τους συλληφθέντες εκδόθηκαν στις χώρες προέλευσής τους, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε ο στρατηγός Ροντρίγκες Τόρες σε συνέντευξη τύπου.

Μέσα στο ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν και σταμάτησαν να λειτουργούν 36 παράνομες πίστες προσγείωσης και κατασχέθηκαν 18 αεροσκάφη, ενώ καταστράφηκαν 24 παράνομα εργαστήρια που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ναρκωτικών ουσιών. Μετά από αυτό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τη μη ύπαρξη παράνομων καλλιεργειών στη Βενεζουέλα.

Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κολομβίας έχουν υπογράψει από το 2010 σύμφωνο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για ζητήματα ασφαλείας, όταν έληξε η περίοδος τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους εξαιτίας της επιθετικότητας του πρώην προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίβε (2002 – 2010).