Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Συνάντηση του τραγουδιστή των Calle 13 με τον Julian Assange

Πηγή: Telesur

Ο τραγουδιστής του διάσημου συγκροτήματος από το Πουέρτο Ρίκο Calle 13, Ρενέ Πέρες (γνωστός και ως Residente), και ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, συναντήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνου, όπου φιλοξενείται ο τελευταίος υπό το καθεστώς του πολιτικού ασύλου για πάνω από ένα χρόνο.

Ο πορτορικάνος καλλιτέχνης ζήτησε τη συνεργασία του Ασάνζ στην τελευταία δουλειά του, ένα τραγούδι που καταδικάζει τη λογοκρισία και τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης. Το κομμάτι προσπαθεί να εξηγήσει πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει τη δύναμη στους απλούς ανθρώπους να μάθουν την αλήθεια που τους κρύβουν τα μεγάλα μέσα. Ειδικά για την περίπτωση του Wikileaks, σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι "[κατηγορείται επειδή] δημοσιεύει πληροφορίες στις οποίες θα έπρεπε να είχαμε όλοι πρόσβαση, γιατί το αξίζουμε να είμαστε ενημερωμένοι".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο τραγούδι έχει επίσης σκοπό να χτυπήσει την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση των μέσων. Ο Ρενέ Πέρες θύμισε ότι ο Ασάνζ αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων και όσοι δεν τον στηρίζουν είναι σαν να επιτίθενται στα ίδια τους τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το μουσικό κομμάτι θα περιλαμβάνει επίσης επιλογή στίχων που έχουν στείλει οι ακόλουθοι στο Twitter του λογαριασμού #JulianAssangeCalle13, που δημιουργήθηκε γι' αυτό το σκοπό. Θα παρεμβάλονται  επίσης λόγια του ίδιου του Ασάνζ στα αγγλικά.

Η ιστοσελίδα του WikiLeaks απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα τo 2010, όταν χιλιάδες πολεμικά τηλεγραφήματα και μηνύματα διπλωματών των ΗΠΑ φιλτραρίστηκαν και δημοσιεύτηκαν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου. Για τον ίδιο τον ιδρυτή του WikiLeaks έχει σταλεί ένταλμα έκδοσης από τις σουηδικές αρχές, μετά από καταγγελιές δύο γυναικών για βιασμό. Ο Ασάνζ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και η πραγματική πρόθεση είναι να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές κατηγορίες για αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και απόρρητων αρχείων εθνικής ασφάλειας, οι οποίες επισύρουν ακόμα και την ποινή του θανάτου.