Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η Αγκόλα ευχαριστεί την Κούβα για τη συμβολή της στον αγώνα της ανεξαρτησίας


Πηγή: Cubadebate 

Η Αγκόλα εκφράζει την ευγνομωσύνη της για την αλληλέγγυα βοήθεια της Κούβας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και κατά της ξένης εισβολής, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουάνζα Νόρτε, Ενρίκε Αντρέ Ζούνιορ. 

Σε συνάντηση με την πρέσβειρα της Κούβας στην Αγκόλα, Χισέλα Γκαρσία, ο κυβερνήτης ξεχώρισε επίσης τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και την συνεργασία με την Κούβα σε αυτό το σημαντικό στάδιο ειρήνης και εθνικής ανασυγκρότησης. 


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ζούνιορ αναγνώρισε τον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο της εργασίας που πραγματοποιούν οι κουβανοί ειδικοί της υγείας στην επαρχία, όπου -τόνισε- αντιπροσωπεύουν το 70% των επαγγελματιών αυτής του τομέα.

Εγκωμίασε επίσης την πειθαρχία και τον επαγγελματισμό των 236 κουβανών συνεργατών που υπηρετούν στις ειδικότητες της ιατρικής, της εκπαίδευσης, των τεχνικών έργων, της αγροδασοπονίας, στη μάχη κατά της ελονοσίας και στο πρόγραμμα αλφαβητισμού "Yo, sí Puedo". 

Υπενθύμισε, επιπλέον, ότι στην περιοχή αυτή, μια από τις περισσότερο πληγμένες από τον πόλεμο, από πολύ νωρίς έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια της Κούβας, όπως το εκπαιδευτικού κλιμακίο Τσε Γκεβάρα, το οποίο συνεργάστηκε στην εκπαίδευση χιλιάδων Αγκολέζων. 

Ως μέρος του προγράμματος δραστηριοτήτων της κουβανικής αντιπροσωπείας, ο κυβερνήτης εγκαινίασε το κτίριο που θα στεγάσει την κουβανική ιατρική μπριγάδα του Να Νταταλάντο, πρωτεύουσα της Κουάνζα Νόρτε, με την παρουσία των τοπικών αρχών και μελών της κουβανικής αποστολής συνεργασίας. Η ομάδα επισκέφτηκε επίσης τους κουβανούς καθηγητές του Μέσου Γεωργικού Ινστιτούτου και της Παιδαγωγικής Σχολής.