Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Το Εκουαδόρ θα εξετάσει την αίτηση πολιτικού ασύλου του Σνόουντεν

Πηγές: Telesur, Rebelión

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση της χώρας του έλαβε αίτημα πολιτικού ασύλου από τον πρώην πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, το οποίο θα εξεταστεί και θα δωθεί απάντηση το συντομότερο δυνατόν, παρόμοια όπως και στην υπόθεση Ασάνζ πριν ένα χρόνο.

Όπως έγινε γνωστό, ο Σνόουντεν, πρώην συνεργάτης της CIA και της NSA, έφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής από το Χονγκ Kongk για τη Μόσχα. Κατηγορείται για κατασκοπεία γιατί αποκάλυψε μυστικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που διατηρούν οι ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο για να ελέγχουν πρακτικά όλους τους πολίτες τους, αντίθετα με ότι ορίζει το σύνταγμα.


Ο 30χρονος whistleblower, όπως λένε χαρακτηριστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όποιον κάνει δημόσιες αποκαλύψεις εις βάρος της υπηρεσίας ή εταιρίας του, δημοσίευσε μέσα από τις σελίδες της βρετανικής Guardian ότι η NSA διαθέτει λογισμικό που της περιτρέπει να αποκτά πρόσβαση στους σέρβερ των Google, Facebook, Skype, Microsoft και Apple, καθώς και σε χώρες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την αμερικανική αντικατασκοπεία, όπως το Ιράν, η Κινα, το Πακιστάν και η Αίγυπτος. 
Ο Σνοούντεν ισχυρίζεται ότι μετά από αυτές τις αποκαλύψεις δεν γίνεται να έχει μια δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ, γιατί οι τελευταίες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μεσα για να τον καταδικάσουν ως προδότη. Μετά την άρνηση της Ισλανδίας να του προσφέρει πολιτικό άσυλο, στράφηκε στο Εκουαδόρ, όπου φημολογείται ότι είναι ο τελικός προορισμός του μέσω Μόσχας και Αβάνας ή Καράκας.

Μεταξύ όσων υποστηρίζουν την απόδοση πολιτικού ασύλου στον Σνόουντεν είναι και ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο επί ένα έτος.

Ο Ασάνζ συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην 1η Σύνοδο Υπεύθυνης Δημοσιογράφιας που έλαβε χώρα στο Εκουαδόρ, κάνοντας μια παρέμβαση 40 λεπτών. Σ' αυτήν υποστήριξε ότι ο πόλεμος της ενημέρωσης είναι το νέο "παιχνίδι" των παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες επιδιώκουν να υποκλέπτουν την πληροφορία που ενώνει όλες τις ηπείρους. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποκλέπτουν το 99% των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ Λατινικής Αμερικής και υπόλοιπου κόσμου και συνδέονται μέσω των ΗΠΑ. 

Ο Ασάνζ πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό που η ενημέρωση και η επικοινωνία λογοκρίνονται και η πληροφορία χειραγωγείται υπέρ των οικονομικών ελίτ ή χρηματοδοτών. Σημείωσε ακόμα το γεγονός ότι τα μεσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο είναι στα χέρια λίγων οικογενειών ή ιδιοκτησία τραπεζιτών. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το Wikileaks συνερχίζει να λειτουργεί κανονικά και δεν έχει χαθεί καμία πληροφορία του. Προσεχώς θα εκδόσει και βιβλίο με όλα τα παραδείγματα λογοκρισίας στα τηλεγραφήματα του Wikileaks.