Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Επιστολή της Ριγκομπέρτα Μεντσού στον Ομπάμα για την απελευθέρωση των Πέντε

Πηγή: Cubadebate

Η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης ινδιάνα ακτιβίστρια από τη Γουατεμάλα, Ριγκομπέρτα Μεντσού, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, με θέμα την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών πατριώτων.

Στον εξοχότατο κύριο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κύριο Μπάρακ Ομπάμα, και στο εντιμότατο Κονγκρέσο:

Με ιδιαίτερη προσοχή έχω παρακολουθήσει την υπόθεση των Πέντε Κουβανών εδώ και 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος έχω δηλώσει ότι η καταδίκη τους είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που δεν ήταν δίκαιη και αντικειμενική. Θέση που υποστηρίζω αφού έμαθα ότι το 2005 η ομάδα εργασίας για αυθαίρετες φυλακίσεις της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (Θέση 19/2005), διακήρυξε την αυθαιρεσία της κράτησης των Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Ρενέ Γκονσάλες.

Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, τον οποίος εσείς εκπροσωπείτε, πιστεύει στη σύνεση με την οποία οφείλουν να λειτουργούν οι θεσμοί, ιδιαίτερα το σύστημα της δικαιοσύνης. Δεν αμφισβητώ επίσης τη βεβαιότητά τους σχετικά με το ότι το κράτος τους και οι θεσμοί του οφείλουν να λειτουργούν με απεριόριστη προσήλωση στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική αρχή. Θεωρώ αυτές οι αξίες είναι που πρέπει να υπερισχύσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης των προαναφερόμενων πολιτών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, με αυτή την ευκαιρία συμμετέχω στο κάλεσμα περισσότερων από 6.000 διανοούμενων και καλλιτεχνών, άλλων κατόχων Νόμπελ Ειρήνης, κοινοβουλίων και κοινοβουλευτικών ομάδων από διάφορα μέρη του κόσμου, υπέρ της απελευθέρωσης των κουβανών πολιτών που κρατούνται από το Σεπτέμβριο του 1998, και γι' αυτό, με κάθε σεβασμό ζητώ από τον πρόεδρο και το Κονγκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξει ο δρόμος, σύμφωνα με τις διαδικασίες, δικαστικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές, για να σταματήσει οριστικά αυτό που κατά τη γνώμη μου, και κατά τη γνώμη όσων το έχουμε εκφράσει και τώρα το επαναλαμβάνουμε, είναι μια αδικία.

Καμιά αμφιβολία δε μου μείνει και δε θα μείνει την κοινή γνώμη σχετικά με το ότι, αν βρεθεί μια άμεση, δίκαιη και ανθρωπιστική διέξοδο, το κονγκρέσο και το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ θα έχουν τιμήσει το πνεύμα της δικαιοσύνης του οποίου είναι κομιστής ο λαός των Ηνωμένων Πολιτεών.

Δρ. Ριγκομπέρτα Μεντσού Τουμ, 
Πρόεδρος της Επιτροπής και
Κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης
Γουατεμάλα, 4 Ιουνίου 2013