Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ο Φιντέλ Κάστρο επαίνεσε το λόγο του Ραφαέλ Κορέα μετά την ορκωμοσία του

Πηγή: Telesur

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, εκδήλωσε την επιδοκιμασία του για το λόγο που έδωσε κατά την ανάληψη καθηκόντων ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα - όπου μεταξύ άλλων είπε ότι "η Λατινική Αμερική δεν είναι πίσω αυλή καμιάς κυβέρνησης" - ενώ ακόμα δεν έκρυψε την ευγνωμοσύνη του για το φόρο τιμής προς τον κομαντάντε Ούγκο Τσάβες.

Μέσα από ένα μήνυμα που μεταδόθηκε από την κουβανική τηλεόραση, ο επαναστάτης ηγέτης έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Ισημερινού για το γενναίο του λόγο και  το μεγάλο ηθικό και πολιτικό κύρος με το οποίο αναλαμβάνει εκ νέου την προεδρία του Εκουαδόρ. Ξεχώρισε ιδιαίτερα την αναφορά του Κορέα στο εμπάργκο που έχουν επιβάλει μονομερώς οι ΗΠΑ στο νησί από το 1962.


Χαρακτηριστικά ο Φιντέλ είπε ότι διέκρινε "τη σταθερότητα της φωνής σου όταν με αμετάκλητο τρόπο καταδίκασες τον οικονομικό αποκλεισμό στην Κούβα. Όσο και να διαρκέσει η ιστορία του είδους μας, κανείς δε θα μπορέσει ποτέ να αποδείξει ότι τα χυδαία υλικά συμφέροντα θα είναι ικανά να δημιουργήσουν πολίτες περισσότερο τίμιους και ενάρετους".

Συγκεκριμένα, ο Κορέα είχε πει στην ομιλία του ότι "δε λέγεται σχεδόν τίποτα για το εμπάργκο κατά της Κούβας, το οποίο φαίνεται σαν να είναι μέρος του τοπίου ή των βασανιστηρίων της (αμερικανικής) βάσης του Γκουαντάναμο". 

Επιπλέον ο Φιντέλ ανέφερε - όπως το συνηθίζει - μια φράση του Χοσέ Μαρτί: "Μια δίκαιη ιδέα από το βάθος μιας σπηλιάς μπορεί να πετύχει περισσότερα από ένα στρατό".

Ομοίως, συνεχάρη τον πρόεδρο του Ισημερινού για τον "δίκαιο και ευαίσθητο φόρο τιμής στον Ούγκο Τσάβες που τόσο αγάπησε το Εκουαδόρ". Ο Ραφαέλ Κορέα αναφέρθηκε στη μορφή του Ούγκο Τσάβες κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας του στο κοινοβούλιο του Εκουαδόρ καθώς και αργότερα, στη μαζική "ανάληψη της λαϊκής εξουσίας" στο Κίτο.

ΥΓ: Η φωτό είναι αρχείου