Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ο Ν. Μαδούρο ξεκινά στον προεκλογικό αγώνα από τη γενέτειρα του Τσάβες

Πηγή: Telesur

Ο υποψήφιος πρόεδρος με το PSUV και προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ξενικά αύριο (Τρίτη) την προεκλογική του καμπάνια από την πολιτεία Μπαρίνας, γενέτειρα του Ούγκο Τσάβες. Σύμφωνα με το επιτελείο του, ο Μαδούρο θα επαναλάβει την περιοδεία που ακολούθησε ο Τσάβες μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, με τον τίτλο "Από τη Σαμπανέτα στο Μιραφλόρες".

Ο υποψήφιος του PSUV έκανε μνεία για "σεβασμό στις ιδέες, στην αληθινή δημοκρατία και στη νίκη με επιχειρήματα έναντι της έλλειψης ανεκτικότητας και των διακρίσεων της δεξιάς". Δεσμεύτηκε ακόμα να συνεχίσει πιστά το "Σχέδιο της Πατρίδας" - το πρόγραμμα του Τσάβες που ανανέωσε τη λαϊκή εντολή τον προηγούμενο Οκτώβρη - και τη διαδικασία της Μπολιβαριανής Επανάστασης.  


Συμβολικά, ο Νικολάς Μαδούρο οδήγησε ο ίδιος το λεωφορείο που μεταφέρει τα μέλη της κυβέρνησης,  υποδηλώνοντας με υπερηφάνια τις λαϊκές καταβολές του και την προϋπηρεσία του ως οδηγός στις αστικές συγκοινωνίες για πολλά χρόνια. Στην κριτική που του γίνεται ότι αναφέρεται συχνά στον Τσάβες, απάντησε ότι θα έπρεπε να τον κατονομάζει ένα εκατομμύριο φορές, γιατί τον θυμάται σε κάθε ευκαιρία και στιγμή και επιπλέον "τον χρειαζόμαστε".

Στο μεταξύ, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές και σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GIS XXI, ο Μαδούρο φαίνεται να αυξάνει το προβάδισμά του σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου και του Φεβρουαρίου. Στην πρόθεση ψήφου προηγείται πλέον με 55,3% έναντι 44,7% του Καπρίλες.  Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά θα έχουμε επανάληψη του αποτελέσματος της κάλπης στις 7 Οκτωβρίου 2012.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της εταιρίας δημοσκοπήσεων: "Ο χειρισμός της δεδομένης συγκυρίας είναι ευνοϊκός για τον τσαβισμό και τον υποψήφιό του και απώλεια εδάφους για την αντιπολίτευση και τον Καπρίλες".

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 71% των ερωτηθέντων διατείνεται ότι "το πιο σημαντικό επί του παρόντος είναι να συνεχιστεί η επαναστατική διαδικασία". Η συμμετοχή στις εκλογές εκτιμάται μεταξύ 74% και 78%, ανάλογα με την κινητοποίηση που θα πετύχουν τα κόμματα. Παρόμοιο είναι το ποσοστό των πολιτών που ενδιαφέρεται αρκετά ως πολύ για τις εκλογές (74%) ενώ ένα 20% έχει λίγο ενδιαφέρον γι' αυτές.

Ως προς τους βασικούς υποψηφίους, το 53% έχει θετική γνώμη για το Μαδούρο και 26% αρνητική. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Καπρίλες είναι 31% και 44%.  Ως προς τις "θεματικές ενότητες", ο Νικολάς Μαδούρο κρίνεται - με διαφορά - καταλληλότερος να διαχειριστεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις της χώρας. Ενδεικτικά, το 51,8% θεωρεί ότι μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας - σημειωτέον ένα πρόβλημα που πολλοί θεωρούν την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης Τσάβες - ενώ μόλις 25,6% εμπιστεύεται γι' αυτό το σκοπό τον Καπρίλες. Ακόμα μεγαλύτερα είναι το ποσοστά υπέρ του Μαδούρο σχετικά με την ικανότητα διαχείρησης του κόστους ζωής, της στέγασης, της ανεργίας, της φτώχειας και της διαφθοράς.

Στις εκλογές της 14ης Απριλίου σχεδόν 19 εκατομμύρια Βενεζουελανοί θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες, για τις προεδρικές εκλογές που κήρυξε επίσημα το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) στις 9 Μαρτίου, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, του εκλεγμένου ηγέτη της χώρας επί 14 έτη, στις 5 Μαρτίου.