Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου στον απόηχο του πραξικοπήματος του 2002

Πηγές: Telesur, Cubadebate

Ολοκληρώνεται σήμερα (Πέμπτη) ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων για την προεδρία στη Βενεζουέλα, παράλληλα με την επέτειο των 11 χρόνων από το «τηλεοπτικό πραξικόπημα» της 11ης Απριλίου 2002. Πρόκειται για την πρώτη επέτειο που θα γιορταστεί χωρίς τη φυσική παρουσία του Ούγκο Τσάβες. 11 χρόνια πριν, κύκλοι της δεξιάς, υποστηριζόμενοι από την ντόπια οικονομική ελίτ, τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιχείρησαν να απομακρύνουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Τσάβες και να σφετεριστούν την εξουσία. Το πέτυχαν προσωρινά και τοποθέτησαν ως ανδρείκελο τον πρόεδρο του συνδικάτου επιχειρηματιών Πέδρο Καρμόνα. 

Η άμεση κινητοποίηση ωστόσο των λαϊκών τάξεων – κυρίως από τα πιο φτωχά προάστια του Καράκας – και της πλειοψηφίας του στρατού εξουδετέρωσαν το πραξικόπημα και επανέφεραν τον Τσάβες στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες. Παρόλα αυτά, η ανατρεπτική ενέργεια δεν ήταν αναίμακτη αφού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 100, κυρίως από πυρά ελεύθερων σκοπευτών που είχαν επιστρατεύσει οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. 



Στον απόηχο εκείνων των γεγονότων, o προσωρινός προέδρος Νικολάς Μαδούρο, επικεφαλής του κυβερνόντος PSUV και υποστηριζόμενος και από μικρότερα κόμματα που συγκροτούν την εκλογική συμμαχία Polo Patriótico [πατριωτικός πόλος] θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία του στο κέντρο του Καράκας, με στόχο να επαναλάβει το επίτευγμα του Ούγκο Τσάβες στις 4 Οκτωβρίου να γεμίσει με μια "κόκκινη θάλασσα" (marea roja) τις 7 κεντρικές λεωφόρους της πόλης. Η συγκέντρωση του Μαδούρο θα ξεκινήσει στις 2μμ τοπική ώρα. Μεγάλος πόλο έλξης θα είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα που βρίσκεται από χθες στη Βενεζουέλα. Ο παλαίμαχος άσος του ποδοσφαίρου ήταν προσωπικός φίλος του Ούγκο Τσάβες και ο Μαδούρο τον χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο της Βενεζουέλας».

Ο κυριότερος διεκδικητής της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του κόμματος Primero Justicia [πρώτα δικαιοσύνη] και του κεντροδεξιού συνασπισμού MUD, Ενρίκε Καπρίλες, θα κλείσει την καμπάνια του με συγκέντρωση στο Μπαρκισιμέτο της πολιτείας Λάρα. Ο Καπρίλες επέλεξε να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE). Επίσης αναγκάστηκε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική του σε σχέση με την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, με προφανή στόχο την άγρα ψήφων από τα λαϊκότερα κυρίως στρώματα. 

Για παράδειγμα, υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών όπως και ο Μαδούρο και να μην απολύσει κανέναν δημόσιο υπάλληλο. Ειδικά για τους Κουβανούς γιατρούς που εργάζονται στη Βενεζουέλα στα πλαίσια των προγραμμάτων συνεργασίας των δύο χωρών είπε ότι όχι μόνο δε θα τους διώξει (όπως είχε απειλήσει παλιότερα), αλλά θα τους δώσει και την... υπηκοότητα της Βενεζουέλας (!). Επίσης απέφυγε να κάνει λόγο για ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, λέγοντας απλά ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ανάμιξη του κράτους σ' αυτές. Ο γνωστός Ισπανός δημοσιογράφος Ιγνάσιο Ραμονέ τον χαρακτήρισε "πολιτικό χαμαιλέοντα" εξαιτίας αυτών των μεταστροφών του.

Ο Καπρίλες είναι υπόλογος και για τη συμμετοχή του στην προ 11ετίας απόπειρα πραξικοπήματος, αν και ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Έχει καταγραφεί ωστόσο από κάμερες και αυτόπτες μάρτυρες η συμμετοχή του σε δύο τουλάχιστον παράνομες ενέργειες: Στη σύλληψη του τότε Υπουργού Εσωτερικών και στην εισβολή στην κουβανική πρεσβεία του Καράκας (βλ. φωτό, ο άνδρας με το ανοιχτόχρωμο πουκάμισο πάνω στη σκάλα).

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα κλείσουν τον προεκλογικό αγώνα τους και οι άλλοι πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι: Οι Μαρία Μπολίβαρ, Ρέινα Σεκιέρα, Εουσέμπιο Μέντες, Φρέντι Ταμπαρκίνο και Χούλιο Μόρα.