Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Στους 130 ανέρχονται οι απεργοί πείνας στο Γκουαντάναμο

Πηγή: Telesur

Καθώς η απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο πλησιάζει τους δύο μήνες, ο Σαουδάραβας κρατούμενος Σακέρ Ααμέρ αποκάλυψε τηλεφωνικά στο δικηγόρο του, Κλάιβ Στάφορντ, ότι ο αριθμός των κρατούμενων που συνεχίζουν την απεργία πείνας στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βάσης ανέρχεται σε 130, και όχι 31 όπως προσπαθεί να μας πείσει η Ουάσινγκτον.
 
Ο Ααμέρ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της επικοινωνίας με το συνήγορό του για να καταγγείλει την επιδείνωση της μεταχείρησης των κρατουμένων από στρατιωτικούς και φύλακες, οι οποίοι "έχουν επιχειρήσει να σπάσουν την απεργία χωρίς επιτυχία", όπως είπε χαρακτηριστικα.

Μέχρι τώρα, το Πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει 31 απεργούς πείνας στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, η οποία λειτουργεί παράνομα στην Κούβα και όπου εκτιμάται ότι κρατούνται 166 φυλακισμένοι.


Η απεργία πείνας ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου, ως διαμαρτυρία στις "σκληρές συνθήκες πειθαρχίας" στις οποίες υποβάλλονται οι κρατούμενοι, στη βεβήλωση του Κορανίου και στην κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων τους.

Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση του δικηγόρου Στάφορντ, στην οποία αναφέρεται με λεπτομέρειες στις αποχαρακτηρισμένες συνομιλίες που είχε με τον πελάτη του κατά την τελευταία εβδομάδα, ο Σακέρ μίλησε για τις "τιμωρίες" στις οποίες υποβλήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι στις 25 Μαρτίου ξεκίνησε κι αυτός απεργία πείνας.  Υποστήριξε ότι αν και συμμετείχε στην απεργία εδώ και αρκετές μέρες, από την προηγούμενη Δευτέρα που το δήωσε δεν του επιτρέπουν διάφορα είδη που χρειάζεται για ιατρικούς λόγους.
 
Η σχετική έκθεση αποκαλύπτει ότι ο Ααμέρ, που έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία στη φυλακή χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία, έχει χάσει σχεδόν 15 κιλά βάρους, όπως και πολλοί ακόμα κρατούμενοι, ο οποίοι τρέφονται παρά τη θέλησή τους από τη μύτη.

Στις 29 Μαρτίου, ο κρατούμενος διαβεβαίωσε το δικηγόρο του ότι από τους 66 τρόφιμους της πτέρυγας 5, 45 έχουν κηρύξει απεργία πείνας, αν και στην πραγματικότητα συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι - προφανώς χωρίς να το δηλώσουν. Ο Ααμέρ πρόσθεσε ότι 15 από αυτούς έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου και 7 νοσηλεύονται.
 
Την προηγούμενη Πέμπτη, μια ομάδα δικηγόρων παρουσίασαν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον μια "κίνηση εκτάκτης ανάγκης", καταγγέλοντας ότι δύο φρουροί του Γκουαντάναμο είχαν αρνηθεί πόσιμο νερό στους απεργούς και διατηρούν τη θερμοκρασία στο χώρο κράτησης εξαιρετικά χαμηλή, προσπαθώντας έτσι να σπάσουν την απεργία.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει αυξήσει τις επισκέψεις της στη φυλακή του Γκουαντάναμο, ανησυχώντας για την υγεία των απεργών πείνας. 

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε υποσχεθεί να κλείσει τη φυλακή κατά την διάρκεια της πρώτης προεκλογικής καμπάνιας (2008), αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εκπληρώσει την δέσμευσή του.
 
Στη ναυτική βάση, την ύπαρξη της οποίας οι Κουβανοί καταγγέλουν ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκλείσει χωρίς επίσημη κατηγορία ούτε σύννομη δικαστική διαδικασία υπήκοους διαφόρων χωρών, ως "ύποπτους τρομοκράτες".


Σχετικές αναρτήσεις:
45 ημέρες απεργία πείνας στο Γκουαντάναμο
11 χρόνια Γκουαντάναμο: Το Άουσβιτς των ημερών μας